
Luna mai este o perioada ideala pentru culesul plantelor medicinale – natura este in plina activitate, iar multe dintre ierburile cu proprietati vindecatoare sunt acum in faza optima de recoltare. Daca esti pasionat de remedii naturale, ceaiuri calmante sau produse facute in casa, iata 10 plante pe care le poti aduna in aceasta luna si cum le poti folosi in mod practic:
1. Musetelul (Matricaria chamomilla)
Unde il gasesti: pe campuri, marginea drumurilor.
Cum il folosesti:
- Ceai calmant pentru somn si digestie
- Comprese pentru ochi iritati
- Bai cu musetel pentru piele sensibila la copii
2. Papadia (Taraxacum officinale)
Ce se culege: frunzele si radacina
Utilizari:
- Ceai detoxifiant pentru ficat si rinichi
- Frunzele tinere pot fi adaugate in salate
- Tinctura din radacina pentru digestie si curatarea sangelui
3. Socul (Sambucus nigra)
Ce se culege: florile, inainte de a se scutura
Utilizari:
- Socata racoritoare si vitaminizanta
- Ceai pentru raceala si tuse
- Sirop imunitar pentru copii si adulti
4. Roinita (Melissa officinalis)
Frunze proaspete parfumate cu miros de lamaie
Utilizari:
- Ceai antistres si impotriva insomniei
- Frunze proaspete in limonade sau salate
- Ulei infuzat pentru masaj relaxant
5. Coada-soricelului (Achillea millefolium)
Culege frunzele si florile
Utilizari:
- Ceai pentru probleme digestive si reglare hormonala
- Spalaturi si bai pentru afectiuni ginecologice
- Comprese pentru rani si taieturi
6. Sunatoarea (Hypericum perforatum)
Recolteaza florile mici, galbene
Utilizari:
- Ceai antidepresiv usor
- Ulei de sunatoare pentru arsuri, rani, piele iritata
- Tinctura pentru calmarea starilor de nervozitate
7. Menta (Mentha spp.)
Frunzele proaspete se culeg inainte de inflorire
Utilizari:
- Ceai racoritor si digestiv
- Ulei infuzat pentru inhalatii si masaj
- Arome naturale in limonade si deserturi
8. Teiul (Tilia spp.)
Florile se culeg la sfarsitul lunii mai (in zone mai calde)
Utilizari:
- Ceai calmant pentru copii si adulti
- Inhalatii pentru nas infundat
- Bai relaxante cu flori de tei
9. Urzica (Urtica dioica)
Frunzele tinere se culeg cu manusi
Utilizari:
- Ceai remineralizant si detoxifiant
- Piure sau supa de urzici in alimentatie
- Masca pentru par contra caderii
10. Frunzele de frag (Fragaria vesca)
Frunzele se culeg inainte de inflorirea completa
Utilizari:
- Ceai pentru reglarea glicemiei
- Infuzie pentru detoxifierea rinichilor
- Adaugate in amestecuri pentru ceaiuri aromate de vara
Cum pastrezi plantele pentru folosire ulterioara
Uscarea se face intr-un loc aerisit, umbrit, pe hartie sau plasa subtire. Depozitarea ideala este in borcane de sticla inchisa la culoare, cu eticheta si data recoltarii. Plantele ar trebui folosite in maxim 12 luni pentru a beneficia de toate proprietatile lor.