Evolutia pandemiei de coronavirus face obiectul unui studiu realizat de un statistician si de vicepresedintele societatii Romane de Epidemiologie. Pe baza unor date de mobilitate Apple din tarle vecine, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia si Ungaria, cei doi au realizat o proiectie pentru urmatoarele doua luni, folosind diferite scenarii de transmisibilitate a virusului Sars-Cov-2.
Ca numar de cazuri zilnice, Romania, Bulgaria, si Serbia au inregistrat o scadere dupa varful pandemiei din luna Aprilie, dar in ultimele zile prezinta o noua crestere.
Ucraina si Moldova au avut o aplatizare a cazurilor dupa Aprilie, fara o coborare semnificativa, iar in ultimele zile prezinta, de asemenea, o crestere. Ungaria a coborat din varful pandemiei si deocamdata nu prezinta o recrestere a numarului de cazuri.
Scenariul pesimist: 2.629 de cazuri pe zi, la mijlocul lui august
Pentru a intelege impactul asupra cazurilor zilnice si a spitalizarilor in urmatoarele 2 luni, s-au simulat 5 scenarii separate, fiecare cu un indice de reproductie efectiv fix pe perioada urmatoare.
Scenariul 1 și scenariul 2 sunt cele optimiste. Astfel, pe timpul verii, 10 pacienti infectati ar urma sa infecteze, in medie, alti 8 sau 9 pacienti in aproximativ 5 zile, epidemia fiind astfel in scadere. Aceste scenarii vor duce ca in jurul datei de 14 August sa fie 32-84 de cazuri la ATI.
Scenariul 3 este un scenariu de „platou” (similar cu luna aprilie), cand practic cazurile zilnice raman aproximativ constante. Situatia pe perioada verii ar ramane aproximativ la fel cu situatia actuala.
Scenariul 4 si scenariul 5 sunt cele in care epidemia va creste exponential cu doua rate diferite. Un indice de 1.2 constant pe timpul verii va duce ca 10 pacienti infectati sa infecteze 12 pacienti in aproximativ 5 zile, iar dupa 2 luni acei 10 pacienti initiali vor duce la aproximativ 100 de pacienti zilnici.
Cu un numar de reproductie de 1.2, in jurul datei de 14 august se asteapta aproximativ 2.629 cazuri noi pe zi. Daca se vor atinge 2.629 cazuri noi pe zi serviciile de terapie intensiva vor fi depasite, cu 1.428 potentiali pacienti.
Cu un numar de reproductie de 1.1, in jurul datei de 14 august se asteapta sub 1.000 de cazuri zilnice, cu aproximativ 561 pacienti internati in serviciile de terapie intensiva.
Recomandari pentru a tine situatia sub control
Având in vedere progresul epidemiei in Romania si in tarile vecine, cei doi autori ai studiului recomanda:
- evaluarea atenta a masurilor de relaxare si implementarea lor numai in functie de evolutia indicatorilor inregistrati.
- verificarea permanenta si cat mai extinsa de catre autoritati a modului in care populatia respecta masurile recomandate.
- informarea permanenta clara si pe inteles a populatiei cu privire la evolutia pandemiei si cu privire la masurile care trebuiesc luate de catre aceasta
- contracararea eficienta a tuturor actiunilor demobilizatoare si de dezinformare intreprinse de catre diverse grupuri sau persoane publice in special cu luarea impotriva acestora a masurilor legale acolo unde este cazul.
Cititi si: Cand vom avea un medicament care sa ne vindece de COVID-19
Cititi si: Tara care le va da bani oamenilor sa o viziteze dupa pandemie