Transformarea propriei case intr-o locuinta cat mai practica si mai confortabila este unul dintre aspectele care ii preocupa pe multi proprietari. Cu toate ca sursele de inspiratie sunt multiple, multi nu stiu exact de unde sa inceapa si ce modificari se potrivesc cel mai bine locuintei lor, asa ca un astfel de demers ramane uneori in stadiul de proiect.
Daca si tu te-ai decis sa faci astfel de schimbari in locuinta, iata cateva recomandari venite din partea specialistilor in amenajari interioare.
Inlocuieste electrocasnicele vechi
Nu poti vorbi despre o locuinta practica daca electrocasnicele de baza sunt invechite, iar modelele respective nu se mai produc de cativa ani. Chiar daca inca functioneaza la un nivel satisfacator, sunt uzate moral si nu mai tin pasul cu tehnologia actuala, de aceea nu isi au locul intr-o locuinta care se doreste a fi una moderna.
Poti incepe cu bucataria, prin schimbarea aragazului vechi cu unul modern si inlocuirea frigiderului cu o combina frigorifica mult mai spatioasa si mai practica. Procedeaza la fel si cu masina de spalat, televizorul si celelalte aparate electronice invechite, iar la final vei constata ca locuinta ta a capatat deja un aspect mai modern.
Schimba tamplaria
Daca nu ai renovat de mult timp locuinta si ai ferestre si usi vechi, trebuie sa faci o schimbare si in acest sens. Pentru ferestre, cele mai practice sunt cele de termopan, care contribuie la pastrarea confortului termic si ofera in acelasi timp un aspect modern. In acelasi timp, poti renunta si la perdelele clasice, inlocuindu-le cu jaluzele verticale, care se intretin mai usor si sunt mult mai eficiente.
De asemenea, usile clasice le poti inlocui cu usi glisante, care reprezinta o alternativa mai moderna. Astfel, poti comanda usi glisante de pe Kulttur.ro, pentru a beneficia de solutii personalizate, care imbina functionalitatea cu estetica.
Reconditioneaza mobila veche
Schimbarile vizeaza si mobila, care trebuie sa fie in ton cu dotarile practice si moderne pe care deja le-ai achizitionat. Daca nu vrei sa cheltuiesti in plus pentru a schimba mobila veche cu una noua, incearca sa reconditionezi piesele de mobilier, pentru a le da un aer mai modern si mai elegant. In acest mod, mobila veche poate fi pusa in valoare chiar mai bine decat pana acum, insa pentru asta trebuie sa apelezi la ajutorul unui meserias care se pricepe foarte bine la reconditionari.
Asigura o iluminare optima
Locuinta trebuie sa beneficieze de cat mai multa lumina naturala, insa este important sa poti asigura o iluminare optima la orice ora. Pentru a controla mai bine intensitatea luminii in functie de activitati, este bine sa instalezi si alte surse de iluminare, pe langa cea principala. Spre exemplu, daca ai nevoie de foarte multa lumina, poti folosi atat sursa principala cat si cea suplimentara, care poate fi o veioza sau o lampa instalata in incapere.
Totodata, in cazul in care ai nevoie de lumina doar pentru a citi inainte de culcare, e suficient sa folosesti veioza de la capul patului. Pentru un efect ambiental deosebit, poti instala si cateva spoturi luminoase incastrate in tavan sau in mobilier.
Pune accent pe simplitate si confort
Stilul minimalist se potriveste de minune unei locuinte practice, asa ca nu e nevoie sa incarci spatiul cu obiecte de care nu ai nevoie. Un spatiu aglomerat creeaza senzatia de dezordine si disconfort, de aceea este necesar sa te rezumi doar la strictul necesar.
Apoi, poti profita de spatiul suplimentar astfel creat pentru a instala in dormitor un pat mai mare si mai confortabil sau un fotoliu foarte comod, in fata televizorului.
De asemenea, foarte util este sa amenajezi zone speciale pentru lucrurile uzuale, pe care multi dintre noi suntem tentati sa le abandonam la intamplare prin casa. Vorbim de chei, umbrele, incaltari sau haine, care trebuie sa aiba fiecare locul sau bine stabilit, aflat cat mai la indemana.