Pentru a evita daune costisitoare care tin de structura subsolului, mentenanta acestuia trebuie sa fie pe lista prioritatilor privind preocuparile tale legate de casa. Chiar daca subsolul nu are farmecul altor incaperi din casa precum camera de zi, dormitorul sau bucataria, mentinerea unui subsol uscat contribuie la sanatatea intregii case si te scuteste de o multitudine de probleme ce pot avea repercursiuni pe termen lung. Un subsol cu un nivel prea ridicat de umiditate duce la aparitia mucegaiului si a ciupercilor, umezeala fiind mediul optim pentru inmultirea bacteriilor. Ba mai mult, toate acestea pot declansa probleme de sanatate precum astmul sau o predispozitie mai mare la alergii.
- Verifica amenajarea spatiului verde din jurul casei
Cu totii ne dorim o gradina frumoasa cu plante decorative cat mai aproape de ferestrele casei. Din pacate, daca nu se face corect, amenajarea spatiului verde din jurul casei poate cauza probleme la subsol prin permiterea acumularii de apa in apropierea fundatiei.
Un prim pas important in intretinerea regulata a subsolului este verificarea directiei in care se inclina pamantul din jurul case: daca acesta se inclina spre casa, apa se va aduna in imediata apropiere a peretilor exteriori. Apa se absoarbe extrem de rapid in pereti si astfel se ridica nivelul de umiditate din interior, in special in subsol.
O alta modalitate de a proteja subsolul de apa este de a plasa pietre sau pietris in jurul peretilor exterior ai casei. Pietrele vor actiona ca un filtru, protejand peretii casei de excesul de umiditate.
- Foloseste vopsea rezistenta la apa
In ciuda efortului depus pentru a tine apa la distanta de peretii casei, subsolul va fi intotdeauna predispus la un nivel de umiditate mai ridicat fata de celelalte incaperi. Pentru a evita cumulul de umezeala si condens din peretii subsolului, foloseste vopsea hidroizolanta. Acest tip de vopsea actioneaza ca un repelant pentru umiditate si va pastra peretii uscati.
- Asigura-te ca tevile sunt izolate corespunzator
Daca subsolul tau este traversat de tevi cu apa, asigura-te ca sunt izolate corespunzator. Cand exista o diferenta mare intre temperatura apei din tevi si temperatura din subsol, tevile pot declansa condens iar apa rezultata nu face decat sa provoace aparitia igrasiei.
- Foloseste un dezumidificator de aer
Achizitionarea unui dezumidificator de aer reprezinta o investitie infirma comparativ cu beneficiile pe care le vei avea pe termen lung. Un dezumidificator extrage umiditatea din aer si o colecteaza in vasul incorporat, ceea ce iti permite sa vezi rezultate reale intr-un timp record. AlecoAir detine o gama variata de dezumidficatoare (atat casnice cat si profesionale) din care poti alege, in functie de nevoile tale dar si de suprafata subsolului. Modelele performante prezinta functii extrem de atragatoare precum: wi-fi, ionizare, sleep, timer, uscare rufe sau functia de purificare a aerului.
Sfat: Orienteaza-te spre un dezumidificator care are in dotare si un filtru de carbon activ, acesta fiind aliatul perfect in lupta cu mirosurile neplacute cauzate de umezeala excesiva.
- Evita uscarea rufelor in subsol
Multe persoane folosesc subsolul pentru spalarea si uscarea rufelor. Chiar daca apelezi la un uscator automat pentru haine, evita sa le usuci in subsol deoarece umezeala evaporata va ramane in aerul din incapere. Acest lucru este cauzat de lipsa unei aerisiri corespunzatoare specifica subsolului. Uscarea hainelor fara repercursiuni se poate face intr-o incapere care beneficiaza de aerisire sau cu ajutorul unui dezumidificator – in felul acestea vei avea mereu un control asupra nivelului de umiditate din incaperea in care iti usuci rufele. In plus, uscarea rufelor la aer rece – prin dezumidificare – nu afecteaza tesatura hainelor.
Chiar daca subsolul nu este incaperea cea mai populara a casei tale, ingrijirea acestuia trebuie sa ramana o prioritate. Vestea buna este ca pasii mentionati mai sus nu sunt greu de parcurs, in schimb vor asigura sanatatea intregii locuinte, dar si a membrilor familiei tale.