Afinul (cunoscut ca afin de munte, afin negru, asine, coacaz, merisor de munte, pomusoara) este un arbust din familia Ericaceae, cultivat in Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei si al Statelor Unite. Fructele sale sunt tot mai cautate datorita gustului si proprietatilor terapeutice. O afacere cu afine in Romania poate fi sursa unui profit anual de 20.000 de euro la un hectar cultivat. Dar ce ai de facut pentru asta si cat trebuie sa investesti?
O investiție într-o plantatie de afin poate ajunge la 17.000 – 18.000 de euro pe hectar, intrucat, numai arbustii costa undeva la 12.000 de euro, spune Nelu Orlaie, proprietarul pepinierelor din localitatea Hida, judetul Salaj, potrivit agrointel.ro.
La cumpararea arbustilor, cei care vor sa aiba o plantatie productiva trebuie sa opteze pentru doua-trei soiuri diferite de afin, pentru ca planta reactioneaza mai bine la o polenizare incrucisata, si pentru puieti de doi ani, cu radacina bine dezvoltata, arata expertul.
Afinul are nevoie de sol acid si foarte acid, asa ca se vor evita solurile compacte, argiloase. Se planteaza toamna, in octombrie – noiembrie, si primavara, cat mai devreme in zonele mai secetoase si pana in aprilie in zonele mai umede.
O plantatie de afin nu poate fi infiintată fara a lua in calcul și costul suplimentar reprezentat de sistemul de irigare.
„Se recomanda plantarea doar in zonele cu sursa de apa sigura pentru irigare, consumul de apa la hectar este de 40.000 – 50.000 litri de apa pe saptamana, in perioadele secetoase”, spune Orlaie.
Specialistii de la Hida recomanda instalarea unui sistem de irigare prin picurare cu posibilitate de ferti-irigare pentru crearea de conditii optime nutritiei plantelor si mentinerea aciditatii solului.
Arbustii trebuie tunsi spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii, iar ramurile moarte trebuie inlaturate indiferent de sezon.
In comuna Recele, judetul Brasov, Nicolae Moldovan a infiintat o plantatie de afini pe o suprafata de 20 de hectare, in care a investit 1,15 milioane de euro pentru imprejmuirea terenului, achizitionarea arbustilor din pepiniera autorizata, sistem de irigatie ce acopera intreaga suprafata cultivata, amenajarea drumurilor tehnologice, alimentare cu energie electrica din reteaua nationala si construirea unei cladiri administrative.
“Incepand cu anul trei, plantatia intra pe rod calitativ cu o recolta initiala de aproximativ 1.500 – 2.000 kg/hectar de afine, inregistrand o crestere anuala progresiva pana in anul sapte, in care productia estimata va fi de 8 – 12 tone de afine”, spune Moldovan.
Pretul unui kilogram de afine este de 2 – 3 euro si peste.
“Cat timp avem un produs calitativ corespunzator, un produs bio, nu vom avea probleme cu comercializarea. Sunt interesati nemtii, francezii, englezii si oladezii. Dar nu numai ei. Preturile ultimilor ani a fost de peste 3 euro pe kilogram“, a declarat Cristian Spataru, proprietarul unei plantatii de 11 hectare, in Vizejdia, comuna Gottlob, judetul Timis.
Surse: agrointel.ro, stiriagricole.ro, adevarul.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: