Pandemia de coronavirus i-a facut pe multi romani sa se orienteze spre produsele locale si sunt multe firme mici care au profitat din plin. Printre aceastea se numara si cea condusa de o tanara din Iasi, mama a doi copii, care a investit 150.000 de euro intr-o afacere cu ciocolata.
Antreprenoarea Benedicta Drobota a beneficiat de fonduri nerambursabile, dar si de un credit si se asteapta, anul acesta, la o cifra de afaceri de 30.000 de euro. Pentru a diferentia produsele, se ocupa si de pictarea cutiilor in care vin bomboanele de ciocolata, astfel ca imbina si zona de arta cu cea de produse dulci. In atelierul de productie, lucreaza alaturi de o persoana care se ocupa de partea de productie.
„E foarte greu de lucrat cu ciocolata, are nevoie de o anumita temperatura, astfel incat cele mai multe produse le facem spre iarna, atunci cand avem o temperatura optima. Acum, vara, sunt mai putine vanzari, dar e si mai dificil de realizat produsele. Ciocolata vine din Belgia, am testat foarte multe pana ne-am hotarat, am cautat sa fie cele mai bune materii prime”, a mai spus Benedicta Drobota, pentru zf.ro.
Preturi de la 5 la 35 de lei
Capacitatea de productie a Leomi este de 10 kg de ciocolata zilnic, inca nu este atinsa in perioada de vara. Clientii sunt atat persoane fizice, cat si companii, zona corporate aducand cel mai mult la business.
„Aceasta pandemie a venit si cu parti bune pentru ca au inceput consumatorii sa fie mai atenti catre produsele locale si sa le sustina si am beneficiat de aceasta tendinta. Clientii ne pot gasi foarte usor pe pagina de facebook sau pe magazinul nostru online”, a mai spus Benedicta Drobota. Preturile pentru un baton de ciocolata de exemplu pornesc de la 5 lei, iar pentru o cutie de ciocolata pretul poate ajunge la 35 lei.
Piata de ciocolata din Romania, evaluata la circa 5 miliarde de lei anual, este dominata de branduri precum Milka, Poiana sau Africana, ale producatorului american Mondelez, si de Kandia, Primola, Laura sau Rom, ale companiei Kandia Dulce, cel mai mare producator de ciocolata din Romania, detinut de familia austriaca Meinl.