O ciupercarie este probabil este una dintre primele idei de afaceri pe care orice roman le-a pus pe hartie. Dar oricat de profitabila ar fi cultivarea ciupercilor Champignon, exista o alternativa mult mai accesibila, si anume cultivarea a ceea ce popular se numesc bureti, aceste super-alimente care nu contin nici grasimi, nici zahar, ci o multime de vitamine si fibre. Iata mai multe detalii despre o astfel de afacere cu ciuperci Pleurotus pentru cei care vor sa isi incerce mana cu o investitie minima.
Pentru inceput, este important de stiut ca acest tip de ciuperci sunt usor de cultivat, ele crescand in numare foarte mare si repede. La fel de repede vine si profitul. Cu o productie de 7 – 9 kg/mp/ciclu de productie, puteti obtine, din 100 mp cultivati (si pe vertical), minimum 1.400 kg de ciuperci. Valorificandu-le cu un pret de 8-9 lei lei/kg, obtineti un profit de minimum 11.000-12.000 de lei in primul an, scriu specialistii site-ului Afacerilacheie.net Potrivit aceleiasi surse, concurenta in acest domeniu este una scazuta deocamdata, cererea de ciuperci fiind chiar si de zeci de ori mai mare decat oferta.
Afacere cu ciuperci Pleurotus – o puteti porni si cu cateva sute de euro
Ciupercile Pleurotus sunt usor de cultivat pentru ca nu sunt foarte pretentioase. Daca la Champignon, in ciupercarie trebuie sa fie constanta temperatura de 17 grade Celsius, la Pleurotus ea poate sa varieze de la 13-14 grade Celsius, pana la 20 de grade Celsius. Astfel, o mica afacere cu ciuperci poate fi infiintata de orice familie din Romania si este o oportunitate de afaceri in agricultura chiar si pentru persoanele care nu detin teren agricol. Cu o investitie initiala de 500 de euro si detinand spatiul adecvat (o mica cladire in curte, un beci spatios, etc.), ciupercaria poate aduce un venit lunar de 1.000 – 1.500 de lei, este evaluarea facuta si de site-ul Agrointel.ro.
Toamna este cel mai bun anotimp in care sa incepi o afacere cu ciuperci. Vara si iarna aduc temperaturi extreme, care nu sunt favorabile productiei de ciuperci in regim gospodaresc. Pentru inceput, aveti nevoie doar de spatiu si de cativa baloti de paie. Ciclul de productie este foarte scurt, in 2 luni, din 80 – 100 kg de compost, necesare pentru un metru patrat, cresc 5 – 7 kg de ciuperci /ciclu in sistem clasic. In sistem intensiv, pentru aceeasi suprafata si cantitate de compost se pot obtine 10 – 15 kg de ciuperci /ciclu de productie. In acest sistem se pot obtine anual 5 – 6 cicluri de productie, fiind cultura cu cel mai mare randament pe metru patrat.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: