O idee de afacere ce contribuie la valorificarea fructelor ramase pe stoc este uscarea lor si comercializarea sub forma deshidratata. Fructele uscate sunt un aliment tot mai cautat in ultimii ani pentru proprietatile lor nutritive si beneficiile pentru sanatate. Iar piata de desfacere este tot mai mare, de la magazine online specializate, la farmaciile naturiste care includ aceste produse in oferta lor. Iata ce presupune o afacere cu fructe uscate si cum sa ii asiguri succesul.
In istorie, procesul de uscare/deshidratare a fructelor se realiza numai la soare pe perioade de 2-3 saptamani, astazi exista uscatoare de diferite dimensiuni care pot deshidrata fructele intr-un timp foarte scurt. Astfel, in zilele noastre, gasim in magazine o gama variata de fructe uscate , cum ar fi: struguri, prune, banane, mere, kiwi, caise, coacaze, merisoare, afine, piersici si multe altele. Printre beneficiile consumului de fructe uscate putem enumera: previn afectiunile cardio-vasculare, anemii, sursa fibre, sursa energie, stimuleaza circulatia sangelui, probleme digestive, eliminarea colesterolului.
Afacere cu fructe uscate. Produse si preturi
Ceea ce face din aceasta activitate o afacere care s-ar putea dovedi foarte profitabila este ca in timp ce 1 kg de prune proaspete costa aprox. 3 lei, observam ca 200 g de prune uscate – produs ambalat costa 12-15 lei. Un kg de banane proaspete costa 5 lei, iar 200 g banane uscate felii costa 8-10 lei.
Alte preturi orientative: ananas (200 g- 5-7 lei), caise (200 g – 6-8 lei), coacaze (100 g – 15-17 lei), dude (100 g -10-12 lei), mango (100 g – 15-17 lei).
Afacere cu fructe uscate. Investitie
Fermierii romani nu par inca interesati de aceasta nisa din agribusiness, cei care achizitioneaza astfel de echipamente fiind mai ales intermediari. Acestia cumpara fructele, le usuca si le ambaleaza, realizand un profit frumusel.
„Costul unui echipament de uscare a fructeleor si legumelor este de circa 15.000-25.000 de euro pentru un sistem mediu, format doar dintr-un uscator la care se adauga o centrala termica si echipamentele pentru curatare si ambalare. Probabil ca pentru o afacere la cheie este nevoie de 50.000 de euro. Aceasta suma ar fi suficienta”, spune Marius Vasile Ingeaua din partea companiei Blue Spark Systems, care produce astfel de echipamente. La acesti bani este inclusa si instalarea si garantia de 2 ani pentru sistem.
Afacere cu fructe uscate. Avantaje
Iata asadar care sunt avantajele unei afaceri cu fructe uscate:
- pret de vanzare foarte mare
- produsul rezista foarte mult timp
- procesul de uscare cu aparat este usor si accesibil oricui
- este un produs foarte sanatos, tot mai cautat de consumatori
- investitia redusa in materia prima
- amortizarea investitiei in aparatul de uscare poate fi rapida
Afacere cu fructe uscate. Recomandari
1. Inainte de a investi intr-o astfel de afacere, asigurati-va ca veti avea desfacere pentru marfa. Din fericire, in prezent, apetitutul pentru fructe uscate este unul tot mai mare, mai ales in sezonul rece, asa ca stabilirea unor contacte si chiar pre-contractarea recoltei deshidratate este o idee buna. Oricum, nu investiti pana nu tatonati piata si nu aveti macar un prim cumparator.
2. Investiti pentru a produce produsul finit, aici incluzand si ambalarea. Pentru a creste profitul, nu este indeajuns sa deshidratezi fructele, pentru ca vanzarea lor la vrac va scade veniturile. Nu va zgarciti cand vine vorba de design-ul ambalajului si apelati la un specialist.
3. Stabiliti-va o nisa pe care sa deveniti cel mai puternic producator. Fie ca este vorba de prune uscate si afumate sau de alte fructe prezentate intr-un anumit fel, este esential ca produsul pe care il veti pune pe piata sa reprezinte un element de noutate.
4. Analizati-va costurile. Investitia intr-un uscator profesional nu este una mica pentru o ferma de dimensiune medie. Inainte de a va lansa in aceasta productie, faceti-va un calcul privind ce recolte aveti, de unde veti procura fructele, si, foarte important, la ce costuri va veti aproviziona si daca aceastea vor fi acoperite de vanzari.
Surse: 3afaceri.blogspot.ro, agrointel.ro
Surse foto: fitday.com, amplecomm.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: