Un fermier a devenit lider de piata in Romania pe segmentul cartofilor pentru chipsuri, dupa o investitie inteligenta intr-un sistem de irigatii performant, importat din Israel. A beneficiat si de consultanta din aceasta tara si rezultatele s-au vazut de la prima cultura.
Trei ani i-au trebuit lui Nicu Serban sa devina lider de piata. A ales sa cultive cartofi pentru cipsuri in comuna Sascut, din judetul Bacau, potrivit agrointel.ro. Mai intai, insa, s-a asigurat ca are un partener strategic de anvergura, care sa ii precontracteze productia si apoi s-a apucat de treaba.
Si-a asumat riscul de a cultiva cartofi intr-o zona din afara arealului traditional si explica si de ce: „De obicei, in zone din afara arealului traditional de cultura a cartofului, oamenii nu vor sa cultive cartofi aici pentru ca e mai mult de munca. Eu insa, cred ca in zona traditionala de cartofi din Harghita-Covasna – in afara de faptul ca se preteaza bine acestei specii, fiindca precipitatiile sunt mai multe, altitudinea este mai mare, clima este mai buna pentru cartof si oamenii de acolo sunt mai harnici – s-a optat pentru cartofi din cauza existentei unor factori limitativi”.
Mai exact, este vorba despre constrangeri naturale, fiind putin teren pentru agricultura, a explicat fermierul. „Ca sa produci cartofi ai nevoie de un parc de masini si echipamente specifice si de o instalatie de irigat, care ambele costa niste bani, insa exista o amortizare in 10 ani, iar costul amortizarii intra in pretul de productie. Atata timp cat activitatea si productia pe care o obtii iti genereaza o EBITDA suficienta ca din ea sa faci si profit, sa poti plati si dobanda si sa-ti acoperi amortizarea, respectiv rata la credit, investitia e una care se justifica”, adauga Nicu Serban.
Chipsurile de casa, mai sanatoase
Chipsurile la punga, din supermarket, contin cantitati prea mari de sare, grasimi si zaharuri, asa ca o idee mai buna ar fi sa le pregatim in casa.
Asta pentru ca, de fapt, chipsurile de casa sunt rumenite la cuptor, fiind mai sanatoase si atat de simplu de preparat. In plus, nu au nevoie de prea mult ulei pentru a se coace – ceea ce inseamna mai putine grasimi saturata – si nici de conservanti sau aditivi alimentari nocivi, explica Yumma Jawad, cunoscuta in SUA si nu numai pentru blogul de gastronomie Feel Good Foodie.
Practic, sunt suficienti cartofii, cateva linguri de ulei de masline, boia, pudra de usturoi, sara si piper, dupa gust. Cum puteti prapara chipsuri in casa, in aproximativ 30 de minute, aflat din acest articol de pe site-ul nostru.