Romania se va confrunta, anul acesta, cu o seceta similara celei din anul 1947. Exista riscul ca lipsa precipitatiilor sa amplifice criza provocata de pandemia de coronavirus. Daca nu se iau masuri urgente, agricultorii vor avea de suferit si nu numai ei, pentru ca painea si multe alte alimente se vor scumpi. Exista, insa, solutii pentru a combate seceta.
Una dintre cele mai eficiente solutii ar fi achizitionarea de aeronave pentru producerea de ploaie artificiala. Ideea a fost lansata de Gheorghe Caunei Florescu, directorul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor.
Intr-un interviu pentru agrointel.ro, el detaliaza propunerea si spune ca Romania ar avea nevoie de opt astfel de aeronave pentru a face fata secetei.
„Noi am facut demersuri pentru identificarea sumelor necesare in vederea achizitionarii acestor aeronave si sa trecem mai departe la infiintarea acestor unitati si la partea practica de crestere a precipitatiilor. In concluzie, noi in momentul de fata, daca am avea aeronave, am putea sa facem aceasta crestere de precipitatii. Deci, aceasta activitate este posibila si mai presus de toate, Romania are toate autorizatiile pentru a face aceste interventii cu aviatia in nori”, afirma Gheorghe Caunei Florescu.
In cautare de fonduri
Directorul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor mai spune ca lipsa banilor sta in calea dotarii Romaniei cu respectivele aeronave.
„In Legea 173 din 2008 este prevazut a se achizitiona la unitatea Muntenia 4-5 aeronave, iar la Moldova 2-3, deci opt aeronave sunt prevazute a fi achizitionate pe viitor. Noi am facut demersuri si la Uninea Europeana, suntem practic in cautare de fonduri”, declara Gheorghe Caunei Florescu.
Exista un precedent
In 2019, Romania a produs artificial ploaie in Dobrogea, cu ajutorul a doua aeronave grecesti. Rezultate au fost foarte bune, isi aminteste directorul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor.
„Cu doua avioane am crescut precipitatiile in Dobrogea de la 0,1 litri pe metru patrat pana la 10 litri pe metru patrat, cu sapte interventii. Noi am facut in colaborare cu Grecia aceste interventii”, precizeaza el.
„Sunt aeronave specializate, nu orice aeronava face aceasta dare in nori, trebuie un avion cu doua motoare puternice si cu anumite caracteristici si cu anumite cerinte. Grecii fac aceasta activitate de 30 de ani, si in Spania, si in America Latina, in Israel se face. Bulgarii nu au nici ei in momentul de fata, dar la fel ca si noi isi doresc sa implementeze aceasta tehnologie cu aviatia. Noi le-am luat-o inainte pentru ca deja am facut aplicatia practica, ei nu au facut inca”, adauga Gheorghe Caunei Florescu.