Este probabil idealul fiecaruia dintre noi – sa amenajam un spatiu, fie el exterior sau interior, cu bani cat mai putini. Nu este un obiectiv imposibil, ci din contra, este doar o provocare careia ii raspundem tot cu o imaginatie si creativitate bogata, alaturi de cateva sfaturi practice. Iata mai multe despre amenajarea gradinii cu bani putini fara a face rabat de la calitate si, mai ales, estetica.
O prima regula a acestui efort de amenajare cu bani putini este sa va folositi de tot ce aveti la indemana pentru a recicla si reutiliza. Orice piesa de mobilier vechi, orice cauciuc uzat, orice recipient pe cale sa ia drumul gunoiului poate fi refolosit in gradina ca jardiniera, leagan sau orice alt obiect care se pliaza practic si estetic pe acest decor. De altfel, la nivel mondial, unul din curentele care se manifesta acut in amenajarile interioare si exterioare este acesta, sa readucem la viata vechi obiecte dandu-le noi utilizari, in special de natura ornamentala.
In al doilea rand, fiecare gradinar trebuie sa isi cunoasca gradina foarte bine. Multi arunca bani pe fereastra cumparand unelte, rasaduri si seminte scumpe fara sa stie daca aceste plante se pot adapta la solul respectivei gradini si daca exista destula suprafata expusa soarelui pentru a le cultiva. In acelasi context, puteti sta de vorba cu vecinii pentru a va insusi din experienta lor in gradinarit: ce anume merge pe solul respectiv, alaturi de alte sfaturi practice.
Un alt pas este sa folositi tot ce avet la indemana in jurul casei pentru fertilizarea solului. Bineinteles, principala optiune este balegarul, dar gradinarii mai recomanda si extracte de urzica obtinute prin fermentare sau ingrasamant organic produs acasa, din resturile alimentare.
Fiti cu ochii in patru dupa chilipiruri. Achizitia de rasaduri de la centrele specializate in gradinarit poate fi costisitoare, dar poti la fel de bine apela la rude, prieteni sau vecini pentru seminte si lastari. De asemenea, targurile de gradinarit sunt optiuni clare pentru achizitii bune din punct de vedere financiar.
Amenajarea gradinii cu bani putini – reciclati si planificati
In acelasi context, o recomandare facuta de gradinarii profesionisti este colectarea de seminte din propria recolta si utilizarea de lastari pentru a va extinde spatiul de verdeata fara sa fiti nevoiti sa mai cumparati sau sa apelati la altii.
Pentru un gradinarit eficient, pe bani putini, specialistii propun cultivarea de plante cu rol diferit in gradina. Astfel, puteti cultiva, de exemplu, rosii, alaturi de gralbenele, arpagic sau usturoi pentru a tine departe unele insecte daunatoare, in loc sa mai dati banii pe insecticide. In egala masura, alegeti plante perene si flori rezistente la seceta pentru a economisi apa.
Putina organizare nu ar strica niciunui gradinar amator. Actionand haotic si in graba, fara un plan, duce la efecte negative in gradina, iar reluarea eforturilor inseamna pactic costuri duble. De asemenea, mai recomanda gradinarii, fiti atenti la ce plante dau sau nu roade in gradina voastra pentru a nu irosi energia pe aceeasi cultura anul viitor.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: