Cu totii ne dorim un aparat de aer condtionat care, in aceste zile caniculare, sa asigure o temperatura optima in locuinta. Daca nu detineti inca unul sau vreti sa il inlocuiti pe cel vechi cu altul mai performant, trebuie sa aveti in vedere trei criterii de baza cand alegeti noul model: suprafata de acoperit, consumul si bugetul.
In ceea ce priveste suprafata de acoperit, lucrurile nu sunt deloc complicate. Capacitatea aparatelor de aer conditionat este, in general, exprimata in BTU/h (British Thermal Units per ora). Aceasta unitate de masura defineste puterea de racire sau de incalzire a unui aparat de aer conditionat.
Metoda de calculare a necesarului de BTU/H si, respectiv, a capacitatii aparatului de aer conditionat este masurata in functie de suprafata spatiului si inaltimea acestuia – in modul cel mai simplist – iar pentru un calcul mai exact trebuie luate in calcul si sursele de caldura (numarul de persoane, dispozitivele electronice care degaja caldura: becuri, calculatoare, aparate electrocasnice, etc) cat si alti factori cum ar fi suprafata geamurilor, gradul de izolare termica, orientarea geamurilor si gradul de expunere solara.
O formula de calcul minimala pentru BTU care ia in calcul doar volumul de aer care trebuie racit este aceasta: suprafata de racit (m²) x inaltimea camerei (m) x 50 x 3,412 = BTU. In formula de mai sus, 50 reprezinta (cu aproximatie) numarul de Watti necesari pentru a raci un metru cub de aer iar 3,412 este echivalentul in BTU al unui Watt.
Cele mai comune aparate de aer conditionat LG, de exemplu, sunt cele cu o capacitate de 12000 BTU, destinate unor suprafete de 30-40 metri patrati. Insa, in functie de nevoi, aveti la dispozitie aparate cu o capacitate de la 9000 BTU si pana la 24000 BTU. De asemenea, puteti opta pentru un aparat de aer conditionat LG cu sistem de purificare 2 in 1, pentru racirea si filtrarea aerului, prevenind astfel particulele de praf sau germenii.
Preturi de la 2.000 de lei
La capitolul buget, e important de mentionat ca preturile incep de la aproximativ 2.000 de lei si urca pana spre 6.000 de lei, in functie de clasa energetica, dotari si capacitate de racire. In ceea ce priveste montajul, acesta se va face, de preferinta, de catre instalatori specializati si autorizati de producatori. In caz contrar veti pierde cu siguranta garantia, aceasta fiind asigurata de catre instalator.
Este recomandat sa curatati filtrele de praf ale unui aparat de aer conditionat cel putin odata pe an. Procedura specifica difera de la model la model si este descrisa in amanunt in manualul de operare al aparatelor, dar la nivel general aceasta presupune deschiderea capacului unitatii interne, indepartarea cu grija a filtrului/filtrelor de praf si curatarea acestora sub jet de apa. Filtrele curatate se lasa sa se usuce si se monteaza la loc.
Iar daca lucrati de acasa si ati ales deja aerul conditionat pentru biroul din locuinta, tot ce va mai trebuie pentru a fi eficienti este un laptop performant. Pentru gama business, sunt recomadate laptopurile HP, extrem de fiabile, dotate cu procesoare Intel si AMD, care faciliteaza desfasurarea sarcinilor solicitante. Iar daca sunteti in cautarea unui laptop performant si fiabil, la un pret accesibil, va stau la dispozitie si laptopurile Lenovo, adaptate nevoilor fiecaruia.