Caltabosul ardelenesc este o traditie. Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi si o mare parte din gospodariile din Ardeal, dar nu numai, tin cont, ca in fiecare an, de traditiile culinare ale acestei perioade. Dupa cum bine se stie, taierea porcului este un obicei foarte cunoscut la romani.
Masa traditionala de Craciun abunda in bucate pe baza de porc pregatite de gospodine in casa si, in special in Ardeal, acestea preparate sunt considerate un adevarat rasfat culinar. Daca nu traiesti in aceasta zona a tarii si nici nu ai de unde sa cumperi, poti lua in considerare urmatoarea reteta pentru caltabosul ardelenesc pe care il poti pregati chiar tu.
Reteta pentru caltabosul ardelenesc
Caltabosul este unul dintre preparatele traditionale facute in casa o data cu taierea porcului, si, desi retetele difera de la o regiune la alta a tarii, se considera ca reteta din Ardeal este cea mai buna.
Trebuie insa sa se tina cont de secretele dezvaluite de gospodinele din Ardeal. Ingredientele folosite, condimentele sau oparirea caltabosului sunt esentiale pentru a obtine o mancare delicioasa.
Ingredientele necesare:
Desi ingredientele pentru pregatirea caltabosului ardelenesc pot varia, astfel incat poti adauga dupa bunul plac sau gust anumite condimente, este recomandat ca pentru inceput sa mergi totusi pe mana gospodinelor si a variantei clasice:
- 1.5 kg organe de porc(inima, rinichi, ficat)
- Cap de porc
- Sare
- Piper
- Ienibahar
- Cimbru
- 1 kg ceapa alba
- Mate subtiri de carnati
Caltabosul ardelenesc: mod de preparare
Organele de porc (inima, rinichii si ficatul) se fierb impreuna cu capul de porc. Se pun la fiert si condimentele. Acestea vor fierbe pentru aproximativ o ora, timp in care trebuie indepartata spuma care se formeaza la suprafata.
De indata ce toate ingredientele au fiert, ele sunt scoase din apa si sunt fie tocate, fie macinate cu ajutorul masinii de tocat.
Ceapa si mate de carnati
Ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste, apoi se amesteca in compozitia de organe cu carne, iar peste aceasta se toarna o parte din zeama in care au fiert organele.
Trebuie insa sa ai mare grija sa nu adaugi prea multa zeama, caci in acest fel caltabosul risca sa devina foarte gras si greu de digerat. Insa prea putina cantitate de zeama il va face sec.
Acestei compozitii i se adauga apoi condimentele, precum sarea, piperul, cimbrul si ienibaharul, fiecare potriveste dupa propriul gust.
Compozitia astfel obtinuta este apoi introdusa in matele de carnati. Acestea se fac rotite si se leaga la capete cu ata, pentru a nu se desprinde in timpul oparirii si pentru a putea fi puse la uscat la final.
Oparirea caltabosului
Secretul acestui preparat delicios consta in acest ultim pas, oparirea caltabosului.
Matele umplute trebuie introduse intr-o oala cu apa clocotita. Ele se scufunda pe rand in apa fiarta, apoi, dupa aproximativ 2 minute, fiecare caltabos este scos si intepat din loc in loc pentru a permite eliminarea aerului, dupa care se scufunda in apa rece. In final, caltabosul trebuie agatat la uscat pentru o perioada de aproximativ 24 de ore.
Desi exista anumite retete ardelenesti care recomanda adaugarea orezului in compozitie, acesta trebuie totusi evitat daca se doreste pastrarea preparatului in congelator pentru o perioada de peste o luna, deoarece caltabosul se va acri datorita orezului.
Se serveste rece
Caltabosul trebuie servit rece, cu paine de casa si mustar sau poate fi pus pe platouri impreuna cu alte bucate traditionale de Craciun si cu diferite legume, precum ceapa, ardei gras sau rosie.