FOTO: StockSnap/Pixabay.com
Somnul este extrem de important pentru sănătatea noastră mintală și fizică. Activitățile pe care le facem peste zi depind foarte mult de cât de bine ne-am odihnit peste noapte. Potrivit specialiștilor un copil are nevoie de 10 – 11 ore de somn, un adolescent de 8,5 – 9,5 ore, iar un adult de 7-9 ore.
Medicii spun că un somn odihnitor stimulează imunitatea, menține greutatea sănătoasă, îmbunătățește activitatea psihică, previne diabetul zaharat, îmbunătățește memoria și scade considerabil riscul de boli de inimă.
Calitatea somnului este foarte importante și este influențată de mai mulți factori precum apneea sau sforăitul. De asemenea, somnul este influențat și de obiceiuri pe care le avem înainte de culcare. O regulă clară este, de exemplu, să mâncăm cu mai multe de două ore înainte să ne culcăm. Însă mai există un lucru important pe care mulți îl ignoră – poziția în care dormim.
Un studiu arată că aproape 60% dintre noi punem capul pe perna pe o parte, indiferent că e pe dreapta sau pe stânga. Specialiștii spun că această poziție te ajută să reduci sforăitul în caz că ai această problemă, crește fluxul sangvin, iar coloana vertebrală este în postura corectă, întinsă. Ca principal dezavantaj ar fi faptul că pot apărea riduri mai repede la unele persoane.
În jur de 17% dorm pe spate și e o poziție în care se sforăie cel mai mult, spun medicii. Însă, dacă nu aveți această problemă, trebuie să știți că există și avantaje. De exemplu, dacă suferiți de reflux gastroesofagian și dormiți pe spate la aproximativ 30 de grade, cu ajutorul mai multor perne, preveniți declanșarea acestei afecțiuni. Mai mult, cei care dorm pe spate nu vor avea dimineața dureri de spate sau ceafă și vor schimba energic pilota și perna cu o cuvertura pat.
O poziție neindicată și care ar trebui corectată cu ajutorul unei perne așezată între picioare este cea a fetusului. Cam 15% dorm în această poziție. Pentru genunchii, spatele și gâtul sunt îndoiți, cei care dorm în poziția fetusului pot acuza dureri de articulații. Mai mult, în această poziție, respirația profundă, care umple plămânii cu oxigen și ajută relaxarea este alterată.
Cei mai puțin, cam 10%, dorm pe burtă. Prin această poziție se pune presiune pe articulații și mușchi, ceea ce irită terminațiile nervoase. De asemenea, mulți dintre cei care dorm în această poziție acuză dureri la nivelul gâtului pentru că este dificilă alinierea optimă a capului cu trunchiului.