Diversitatea materialelor de constructie din zilele noastre ne aduce de multe ori in situatia de a pune pe hartie avantajele si dezavantajele optiunilor pe care le avem pentru a alege in final ce e mai bun pentru locuinta. In cazul de fata, caramida clasica se infrunta cu BCA-ul modern, doua materiale de constructii populare, insa cu diferente nete intre ele. Facem mai jos o scurta comparatie, punctand avantajele si dezavantajele fiecaruia pentru a va fi mai usor sa gasiti un raspuns la intrebarea case din caramida sau BCA.
Mai intai de toate, zidurile din BCA asigura singure termoizolatia necesara, nemaifiind nevoie de materiale suplimentare. In al doilea rand, constructia se ridica mult mai rapid, dimensiunile unui bloc BCA echivaland cu zece caramizi standard, ceea ce inseamna si un consum redus de mortar. Avand dimensiuni variate, blocurile de BCA simplifica proiectarea si permite realizarea tuturor tipurilor de zidarie. BCA-ul este un material ecologic, nu este toxic, nu polueaza mediul inconjurator si este un material ignifug, avand o rezistenta la foc de aproape patru ori mai mare decat caramida.
Zidurile ridicate din BCA au proprietati fonoabsorbante ridicate, comparativ cu alte materiale de constructie, si au absorbtie redusa de apa, prezentand astfel o rezistenta ridicata la cicluri succesive înghet-dezghet. De asemenea, operatii ulterioare ca taierea, gaurirea, frezare, realizarea instalatiilor îngropate în zid, se realizeaza cu usurinta si ieftin, fara ca blocul de BCA sa fie spart. Peretii din BCA au un coeficient de conductivitate termica mic si astfel pierderea de caldura din interior catre exterior este redusa.
Ca dezavantaj, specialistii spun ca o casa construita din BCA are nevoie de un grad sporit de armare, deoarece blocurile nu fac decat sa acopere golurile dintre structurile de rezistenta. In consecinta, cresc costurile de constructie, ajungand aproape de pretul unei constructii din caramida.
De cealalta parte, caramida poate fi folosita si pe partea de rezistenta si, din acest motiv, daca un perete din caramida este daramat, atunci este afectata structura de rezistenta. Un avantaj net este faptul ca un perete de caramida absoarbe energia naturala de la soare si pastreaza, în acelasi timp, caldura emanata din interior. Aceasta caldura este retrimisa în interior, chiar si dupa o perioada mai lunga de timp. Casele din caramida nu se racesc repede în timpul iernii si, de asemenea, raman racoroase în timpul verii. Nu in ultimul rand, caramida da un plus de valoare estetica unei cladiri, chiar si atunci cand este folosita la finisaje exterioare sau interioare.
Surse: Arhibuild.ro, Brickwell.in, Imopedia.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: