La finalul lui 2017, George Buhnici și familia lui s-au mutat într-o casă inteligentă, pe care a prezentat-o în repetate rânduri pe blog și la diverse emisiuni televizate. În anul 2018, vila a primit certificatul de „Casă pasivă premium“, prima de acest fel din Estul Europei. În plus, este inclusă și în top 10 case pasive din lume. Cât a costat casa inteligentă a lui George Buhnici?
Cât a costat casa inteligentă a lui George Buhnici
George Buhnici este de ani buni în lumina reflectoarelor, însă mulți sunt interesați de casa inteligentă pe care și-a construit-o în urmă cu ani buni. Fostul prezentator al emisiunii „I Like It” (PRO TV) povestea cum a fost mutarea în cea mai inteligentă și sustenabilă casă din Europa de Est.
“Proiectul #casabuhnici produce energie, se încălzeşte de la soare şi din pământ, recuperează apa de ploaie şi e un cămin prietenos, în care se trăieşte frumos”, povestea jurnalistul, în 2018.
Pentru această casă inteligentă și dotată cu tot ce este necesar, Buhnici a investit în jur de 177.000 euro în construcție și amenajare, în afară de valoarea terenului. Casa are 170 metri pătrați utili, cu living, bucătărie, două dormitoare, un birou, trei băi şi un dressing. Este construită pe structură din CLT (Cross-Laminated Timber), un material ușor și foarte rezistent.
În plus, este mult mai solidă decât o construcție din blocuri ceramice și stâlpi de beton, are și performanțe acustice, seismice și termice superioare. Costurile de întreținere sunt destul de mici, pentru că soții Buhnici plătesc lunar doar apa.
Și asta pentru că au fost montate pe acoperiș și pe foișor 70 de panouri solare fotovoltaice, iar acestea transformă energia solară în energie electrică.
A fost inclusă în top 10 case sustenabile din lume
„Am avut o serie de provocări. De exemplu, nu am putut da găuri în pereți, din cauza sistemului de răcire încorporat. Astfel, nu am ales mobilier voluminos, care necesită montare pe perete, și nici tablouri. Apoi, a trebuit să introducem în decor câteva grinzi și o poartă din lemn de stejar, vechi. Acestea au fost recuperate de George Buhnici de la o casă săsească”, povestea Marilena Popa, unul dintre designerii de interior care s-au ocupat de proiectul lui George Buhnici.
„Este o casă construită de la buldozer la întrerupător în mai puțin de șapte luni. Are materiale și tehnologie de rachete spațiale în ea, este automatizată complet și înțesată de senzori. Are 14 aplicații care sub o interfață comună o fac integral controlabilă de pe telefon”, povestea și inginerul Marius Șoflete, pentru Adevarul.ro.
„Toată casa e automatizată şi poate fi controlată de pe telefon: lumini, aparate electrocasnice, ventilaţie, instalaţii electrice. Cinci senzori meteo monitorizează temperatura, umiditatea şi dioxidul de carbon. Casa e înţesată cu instalaţii high-tech: oglinzile de la baie se conectează cu muzica de la telefon. Rulourile se coboară şi se ridică în funcţie de poziţia soarelui, iar la intrare e un cititor de amprente. Mobila din bucătărie e dotată cu senzori, astfel încât, dacă o atingi, aceasta se iluminează”, mai adăuga acesta.
Sursa foto: George Buhnici