Preturile la apartamente si garsoniere raman ridicate in Cluj-Napoca, chiar si dupa luni bune de pandemie care au afectat piata imobiliara, in general. Insa in cel mai scump oras din Romania, metrul patrat s-a ieftinit cu doar 15 euro intr-o jumatate de an de stare de urgenta si stare de alerta.
Astfel, daca in luna martie, metrul patrat patrat util ajunsese la 1.826 de euro, la final de august a scazut la 1.811. Luna trecuta, apartamentele se vindeau nu doar mai scump decât la începutul anului, ci și față de sfârșitul verii trecute, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Practic, metrul pătrat s-a scumpit cu 180 de euro într-un an, dupa cum o arata graficul de mai jos. In luna august a anului trecut, un metru patrat util costa doar 1.631 de euro, iar in decembrie 2019 – 1.712 euro. Recordul ultimilor doi ani a fost inregistrat in aprilie 2020: 1.854 de euro/mp util.
La un calcul rapid, o garsoniera de 40 de metri patrati costa, in august, aproape 73.000 de euro, iar un apartament de 60 de metri patrati – 108.660 de euro.
Bucurestiul, lovit mai rau de coronavirus
Comparand situatia din Cluj-Napoca cu cea din Bucuresti, vedem ca in Capitala efectele pandemiei au fost mai evidente la nivelul preturilor. In martie, odata cu incertitudinile, impunerea primelor restrictii pentru combaterea raspandirii COVID-19 si izolarea populatiei, s-a inregistrat o scadere destul de importanta.
In primele sase luni de pandemie, metrul patrat s-a ieftinit cu aproape 40 de euro, mai mult decat in Cluj-Napoca, iar fata de inceputul anului a ajuns sa se vanda la un pret cu aproape 100 de euro mai mic.
Chiar si in aceste conditii, pretul mediu solicitat de proprietari pentru apartamentele din Bucuresti era luna trecuta cu cativa euro mai mare fata de cel cerut la sfarsitul verii trecute.
15.700 de locuinte vandute in pandemie
De la inceputul anului, in Cluj-Napoca s-au vandut 21.000 de locuinte, conform datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Din total, in jur de 15.700 s-au tranzactionat in timpul lunilor de pandemie.
Important de mentionat este si faptul ca perioada de vanzare a apartamentelor din Cluj-Napoca a crescut destul de mult. Daca in prima jumatate a anului trecut, o astfel de proprietate isi gasea, in medie, un cumparator in 35 de zile, in perioada similara din 2020, aflata in mare parte sub semnul pandemiei, acest interval a crescut pana la 70 de zile. In schimb, marja de negociere s-a mentinut relativ constanta, fiind de 3,7%.
Cititi si: Cat costa apartamentele in Drumul Taberei, cartierul care are acum si metrou
Cititi si: Piata imobiliara isi revine din socul COVID-19. Preturile apartamentelor in marile orase