Tehnologia a evoluat foarte mult în ultima vreme, iar construcțiile caselor și toate instalațiile necesare au evoluat și ele. Și în ceea ce privește sistemele de încălzire din casa noastră, putem alege acum din o varietate de moduri în care dorim să ne încălzim căminul. Încălzirea în tavan pare să înceapă să fie din ce în ce mai folosită. Totuși, cât de eficientă e încălzirea în tavan?
În acest articol îți vom prezenta ce înseamnă încălzirea în tavan și cum funcționează. De asemenea, vom enumera și câteva avantaje și posibile dezacantaje ale acestui sistem de încălzire.
Cât de eficientă e încălzirea în tavan
Înainte de a afla dacă acest mod de încălzire este practic, important este să afli cum funcționează. Încălzirea în tavan este un sistem de încălzire a unei suprafețe. Acesta se întinde pe toată suprafața tavanului și radiază căldură. Funcționează asemănător cu încălzirea în pardoseală.
Spre deosebire de calorifere care au un procent de 20% radiație, sistemul de încălzire în tavan are un procent mult mai ridicat de radiație.
Putem spune chiar că acest sistem funcționează similar cu razele soarelui, oferind căldură de sus în jos.
Avantajele încălzirii în tavan
Esită mai mulți factori care fac acest tip de sistem de încălzire să fie mai practic decât altele. În primul rând, acest tip de sistem de încălzire este durabil, rezistând până la 20 de ani. Nu ocupă spațiu și nu e vizibil, fiind ascuns în tavan. De asemenea, nu trebuie să îți pui probleme legate de decorarea casei, pentru că sistemul de încălzire nu te va încurca.
De asemenea, așa cum am menționat și mai sus, acest sistem emite căldură prin radiație și mai puțin prin convecție. Așadar nu doar că acestea vor fi mai silențioase, dar vor oferi și mai multă căldură. Nu vor fi covoare su alte piese de mobilier care să împiedice încălzirea camerei, iar acest sistem te va ajuta să economisești până la 25% energie.
În zilele călduroase de vară poți folosi acest sistem pentru a răci încăperile camerei. Un alt avantaj este că acest sistem poate fi instalat și dupa ce construcția casei sau blocului este gata.
Dezavantajele încălzirii în tavan
Un dezavantaj al acestor sisteme de încălzire în tavan îl reprezintă costurile ridicate ale instalării. Dacă-l folosești într-o casă cu mai multe camere, chiar dacă economisești energie, costurile vor fi mari.
Dacă ai camere foarte înalte, sunt șanse ca încălzirea în tavan să nu fie practică. De asemenea, s-ar putea ca pentru construcțiile mai vechi acest sistem să fie mult prea greu pentru a putea fi susținut de pereții casei.
Utilizarea acestui sistem într-un apartament va fi dificilă, deoarece, de cele mai multe ori, pereții blocurilor sunt făcuți din cărămizi, care nu vor putea suporta un astfel de sistem de încălzire.
În ultimul rând, în cazul în care acest sistem are defecțiuni, costurile reparațiilor s-ar putea să fie mai mari decât pentru alte sisteme de încălzire.
Cel mai bun lucru de făcut înainte de a instala un de sistem de încălzire este să te consulți cu un specialist.