Atunci cand vrem sa ne construim o casa, sunt foarte multi factori pe care trebuie sa ii luam in calcul si foarte multe detalii. Dupa ce am hotarat ce fel de casa ne dorim, din ce materiale sa fie construita – BCA, caramida, structura metalica sau structura de lemn, trebuie sa gasim si o zona in care acest tim de casa se potriveste cel mai bine. Insa greul de abia acum incepe, cand ne apucam sa o si construim. Cat dureaza ridicarea unei case, in functie de materialele din care este construita, vedem in randurile ce urmeaza.
Cat dureaza ridicarea unei case. BCA si caramida
Fara doar si poate, concstructiile din beton celular autoclavizat (BCA) si cele din caramida sunt cele mai populare in Romania. Acestea prezinta o durata mai mare de viata si o siguranta sporita in ceea ce priveste structura de rezistenta, in comparatie cu constructiile din lemn. Desi la randul lor, pezinta multe dezavantaje, acestea au ramas in topul preferintelor constructorilor de la noi din tara.
In ceea ce priveste durata de constructie a caselor cu zidarie si placa de beton intre niveluri, aceasta este mai mare deoarece este nevoie sa astepam sa se usuce betonul si sa se intareasca placa. De exemplu, constructia unei case de 100 metri patrati, impartita in 50 mp parter si 50 mp etaj, dureaza minim 5 luni, fara sa luam in calcul utilitatile. In doua luni si jumatate aceasta se poate construi la rosu, adica sa se faca fundatia, sa se ridice peretii si sa se construiasca acoperisul, partea lemnoasa, cu tot cu invelitoare. Partea de finisaje, care aduce practic constructia la cheie, mai dureaza aproximativ 60 de zile si e important sa stiti ca aceasta etapa este mai costisitoare decat faza de rosu.
In constructia unei astfel de case, cel mai mult timp se pierde la betoane deoarece, de exemplu, dupa ce a fost sapata groapa, se toarna fundatia cu care trebuie lasata cam 10-12 zile sa se usuce, dupa care se pot zidi peretii.
Cat dureaza ridicarea unei case. Case pe structura metalica sau structura de lemn
In ceea ce priveste casele pe structura metalica sau pe structura de lemn, aceasta perioada in care trebuie sa asteptam uscarea betonului, dispare.
Fundatia care se realizeaza pentru astfel de case este unaizolata, adica in partea din pamant sapatura nu se executa continuu pe intreaga circumferinta a fundatiei, ci se executa in cuzineti, in principalele puncte de intersectie a grinzilor de fundatie care corespund peretilor de rezistenta ai casei.
Structura se ridica pe un strat hidroizolator aplicat pe fundatie si montarea unei talpi prinsa de fundatie prin conectori metalici speciali pentru o foarte buna stabilitate a constructiei. Procesul este unul mai scurt deoarece peretii sunt realizati din panouri prefabricate.
O casa pe structura de lemn sau structura de metal se contruieste foarte repede, putand fi ridicata in mai putin de 3 luni de la incheierea contractului cu firma constructoare. Panourile prefabricate sunt atat de eficiente incat, o astfel de constructie, se poate ridica pe o fundatie deja existenta in doar 2 zile.
Foto: eproiectedecase.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: