Prin anii ’70 ai secolului trecut, cand pretul combustibililor fosili a crescut peste masura in contextul unei crize mondiale a petrolului, suedezii aveau sa descopere beneficiile pompei de caldura. Aveau sa treaca insa cel putin doua decenii pana ca noul produs sa se extinda la nivel national si apoi sa ia drumul exportului. Astazi, peste 80 la suta din imobilele din tara scandinava, indiferent de destinatia lor, sunt incalzite cu pompe de caldura. Vom explica in cele ce urmeaza ce este o pompa de caldura si cum functioneaza.
Pentru a simplifica lucrurile, trebuie subliniat din capul locului ca o pompa de caldura produce de pana la cinci ori mai multa energie decat consuma si de aici popularitatea lor. Mai exact, pentru fiecare kilowat consumat, ea produce in medie intre 4 si 5,5 kilowati de energie termica. Astfel, per ansamblu, o pompa de caldura poate duce la economii intre 50 si 80 la suta din costurile de incalzire ale unei locuinte.
Pompa de caldura functioneaza pe baza transferului de caldura dintr-un mediu de temperatura mai joasa catre unul cu temperatura superioara. Mai exact, pompa preia energia termica de afara, chiar si la temperaturi joase, o proceseaza si o livreaza in interiorul caselor la temperaturi de 45-55 de grade Celsius. Consumatorul nu plateste decat curentul necesar functionarii compresorului, pentru ca restul energiei este gratis, vine din natura. Practic, el plateste cel mult un sfert din energia termica folosita. Pe baza aceluiasi sistem se face si racirea locuintei vara si acesta este principalul avantaj al acestor sisteme, dubla utilitate a unui singur dispozitiv.
Pompa are in structura sa un condensator, un ventil de expansiune, un vaporizator si un compresor. Caldura din mediul exterior poate fi extrasa din trei surse: aer, sol sau un corp de apa. Compresorul transfera energia termica extrasa din aceste medii exterioare cu ajutorul unui agent frigorific de transport al caldurii care actioneaza intr-un sistem inchis de conducte. In functie de mediul de extractie a energiei si de utilizarea acesteia, pompele de caldura pot fi aer-apa, aer-aer, apa-apa si apa-aer (aceste patru tipuri sunt cele mai folosite).
Pompa de caldura functioneaza in mod optim cand temperatura sursei exterioare este cuprinsa intre 0 si 10 grade. Daca temperatura devine insa negativa, atunci este nevoie de surse suplimentare de incalzire sau puteti miza pe rezistentele electrice care pot intra in componenta instalatiei de automatizare.
Surse: Trane.com, Howstuffworks.com, Pompetermice.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: