In plina campanie de vaccinare, Ministerul Sanatatii vine cu precizari pentru romanii care vor afle mai multe despre eficacitatea serurilor de la Pfizer si Moderna. Toate estimarile se fac in urma unor studii clinice, precizeaza sursa citata.
Eficacitatea unui vaccin arata cu cat scad cazurile de boala in populatia vaccinata, comparativ cu populatia nevaccinata. „Eficacitate 95%” nu inseamna, cum poate s-ar crede, ca in 5% din cazuri vaccinul da gres si e inutil. De fapt, „eficacitate 95%” inseamna ca, prin comparatie cu o persoana nevaccinata, o persoana vaccinata are un risc de 20 de ori mai mic sa dezvolte COVID-19 simptomatic.
Cum se ajunge la aceasta estimare a eficacitatii? Prin studii clinice. Spre exemplu, studiul clinic care a stat la baza aprobarii vaccinului Pfizer BioNTech a urmarit 43.448 de persoane, impartite in doua grupuri: cei carora le-a fost administrat vaccinul si cei carora le-a fost administrat placebo (o solutie salina).
Cum se calculeaza eficacitatea
In ambele grupuri, injectiile au fost administrate la 21 de zile distanta. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost sa determine eficacitatea vaccinului impotriva dezvoltarii COVID-19 simptomatic, la cel putin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze. S-a observat ca dintre cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR.
Dintre celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (solutie salina), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculata la 95%.
Peste 712.000 de cazuri confirmate
Pana pe 25 ianuarie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 712.561 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 654.875 de pacienti au fost declarati vindecati. In urma testelor efectuate la nivel national, fata de ultima raportare, au fost inregistrate 1.551 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19).
De la debutul pandemiei, 17.841 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat. In intervalul 24.01.2021 (10:00) – 25.01.2021 (10:00) au fost raportate 65 de decese (38 barbati si 27 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Bistrita-Nasaud, Braila, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui, Vrancea si Bucuresti.
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa
Cititi si: Ce se stie despre noua tulpina a coronavirusului