Este indicat să folosim dezinfectant mâini, însă e important să știm că și excesul de dezinfectant poate provoca anumite probleme de sănătate. Tocmai din acest motiv, venim cu câteva lămuriri despre cum se folosește în mod corect dezinfectantul de mâini.
Principalele probleme pe care le poți întâmpina dacă folosești în mod excesiv dezinfectantul de mâini constau în piele uscată, iritații și chiar crăpături. Medicul dermatolog ne sfătuiește să folosim gelurile de mâini însă trebuie să avem grijă la cantitățile folosite.
Ideal este ca dacă folosim prea mult gel dezinfectant să utilizăm și o cremă pe bază de glicerină sau vitamina B5 ori chiar vitamina E. În caz contrar, dacă nu avem la îndemână așa ceva, pot fi folosite cu succes și uleiul de măsline de struguri sau de cocos pentru a hrăni pielea mâinii foarte bine.
Cum îți protejezi mai bine pielea sensibilă de pe mâini
Nu doar gelul dezinfectant de mâini folosit în exces poate să cauzeze mici probleme de sănătate. Dacă în această perioadă dezinfectezi unele suprafețe cu clor ai putea face anumite iritații.
În general, la utilizarea clorului e recomandată folosirea mănușilor, ca măsură de precauție, însă pentru diferitele iritații care apar se găsesc la farmacie creme cicatrizante, iar dacă iritațiile sunt ceva mai serioase un medic dermatolog poate prescrie creme pe bază de cortizon.
E foarte important de știut că medicii recomandă să nu se facă dezinfectarea feței cu geluri de curățare agresive deoarece pielea feței este chiar mai sensibilă și se irită foarte ușor.
Spălatul mâinilor
Specialiștii atrag atenția că cel mai important rămâne spălatul mâinilor iar dezinfectarea cu diferite alte geluri este foarte utilă atunci când nu avem acces rapid la apă și săpun. În cele mai multe dezinfectante pentru mâini se găsește și una dintre cele mai comune substanțe chimice: triclosanul. Acesta are proprietăți antibacteriene, însă dacă nu suntem atenți poate face mai mult rău decât bine. El poate contribui la bacterii rezistente la antibiotice și potrivit unui studiu poate slăbi contractilitatea mușchiului cardiac.
Chiar dacă un dezinfectant nu conține triclosan, el poate conține alt ingredient activ precum alcoolul care acționează ca antimicrobian și ucide bacteriile. Produsele pentru igienă care conțin aproximativ 65 la sută alcool etilic sunt nocive pentru organism în cazul în care sunt înghițite deoarece alcoolul etilic poate slăbi imunitatea și provoca dermatite cronice.