Asa cum am spus intr-un articol precedent dedicat siropului de macese si proprietatilor sale, micile fructe de culoare rosie sunt un adevarat depozit de vitamina C, cu o concentratie de 20 de ori mai mare decat a portocalelor. Din acest motiv, macesele joaca un rol urias in sanatatea noastra si, in consecinta, trebuie pastrate la indemana indiferent de sezon, sub diferite forme. Vedem in articolul ce urmeaza ce poti face din macese astfel incat sa avem mereu aproape aceasta sursa de vitamine si sanatate, urmand sa prezentam noi retete pe masura ce sezonul maceselor se apropie.
Fara a mai insista asupra retetei de sirop deja prezentata, trecem la doua retete populare, cea pentru dulceata de macese si una pentru otet din macese. Pentru prima reteta aveti nevoie de sase cani de macese, patru cani de apa, doua cani si jumatate de zahar, o jumatate de pachet de pectina, o lamaie stoarsa si trei sau patru borcane de un sfert. Dupa ce spalati bine macesele si le curatati de coada, puneti-le intr-o oala in care turnati apoi cele patru cani de apa. Fierbeti la foc mic timp de o ora pana cand macesele se inmoaie si pot fi zdrobite usor.
Dupa ce le pisati, strecurati apa ramasa in oala. Luati apoi macesele zdrobite si puneti-le intr-o strecuratoare din panza dupa care stoarceti-le viguros pentru a scoate tot sucul din ele. Puneti macesele si sucul inapoi in oala, adaugati zeama de lamaie si pectina si dati in clocot. Adaugati apoi zaharul si lasati sa fiarba doar cateva minute, timp in care amestecati bine. Opriti aragazul, indepartati spuma si apoi turnati dulceata in borcane sterile. Asezati apoi borcanele intr-o baie de apa fierbinte pentru vidare.
Daca sunteti impatimiti ai salatelor, atunci obtineti foarte usor otet din macese, care va da un gust deosebit acestui tip de mancare. Nu va trebuie decat vreo cateva sticle, fructele de macese si otet din vin alb. Reteta cere in mod particular macese culese dupa primul inghet, dar, daca le aveti culese mai devreme, congelati-le si apoi decongelati-le pentru un efect similar.
Luati apoi fructele si intepati-le pe toate partile cu un ac steril astfel incat sa lase zeama ulterior, cand sunt puse la macerat. Sub nicio forma sa nu le zdrobiti! Puneti-le apoi in sticle pe care sa le umpleti aproape, peste care turnati otetul rece. Depozitati apoi sticlele in dulap, agitandu-le din cand in cand, timp de 6-8 saptamani, dupa care puteti folosi otetul de macese la salate.
Surse: Fat-of-the-land.blogspot.it, Eatweeds.co.uk
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: