Cercetatorii de la Agentia americana pentru protectia mediului au ajuns la concluzia ca aerul din interior este de la de doua pana la cinci ori mai poluat decat cel de afara. Tinand cont ca petrecem cea mai mare parte de zi si noaptea in interior, concluziile sunt cat se poate de ingrijoratoare. Iata cateva dintre sursele poluarii interne.
Aerul poluat din exterior poate sa intre cu usurinta in casa ta atunci cand ferestrele si usile sunt deschise. Dar chiar daca sunt inchise, ventilarea naturala poate sa raspandeasca alergeni si particule mici (<2.5 micrometri) in casa ta.
Polenul este un alergen comun in fiecare casa, raspandit de primavara pana la sfarsitul toamnei de tot felul de plante pe masura ce infloresc. Persoanele care sufera de alergie din cauza polenului se confrunta cu simptome precum stranut, mancarimi, nas si piele iritata.
Un alt alergen din interior este praful, care contine acarieni, minerale din exterior si alte particule care pot sa declanseze reactii alergice severe si astm.
Poluantii din interior pot fi produsi cand gatesti, faci curat sau daca ai un animal de companie. Noi ornamente si piese de mobilier pot emana gaze si compusi organici volatili (VOC).
Toate aceste surse de poluare interioara pot fi combatute cu ajutorul unui purificator de aer.
Pe de alta parte, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului, a bacteriilor si a virusurilor, nivelurile de umiditate ale casei tale ar trebui sa fie intre 40 si 60%. O incapere bine umidificata duce la un aer mai usor de respirat si ajuta la prevenirea uscarii pielii.
Astfel, un umidifcator contribuie la randul sau la imbunatatirea calitatii aerului interior. Vedeti modele de purificatoare si umidificatoare AICI, dar si un aparat care combina ambele functii, AICI.
Sursa foto: onegreenplanet.org