Este perioada ideală în care gospodinele se apucă de conservele de iarnă. Printre ele se numără și bulionul, făcut în casă. Multe persoane preferă să-l prepare în propria locuință și să nu-l cumpere din supermarketuri. Însă pentru ca acesta să iasă delicios și să nu facă floare, este important să știți ce ingrediente trebuie evitat. Ce să nu adaugi niciodată în bulion?
Ce să nu adaugi niciodată în bulion
Știm foarte bine că majoritatea produselor din supermarketuri conțin coloranți, conservanți, și alte elemente procesate. De aceea, multe gospodine preferă să facă bulion în casă. Este un produs natural, care aduce numai beneficii organismului.
Spre final de vară, gospodinele se pregătesc să facă bulion din roșiile crescute în propria grădină.
Ingredientul de evitat
Toate gospodinele știu care este rețeta pentru un excelent bulion de casă, făcut din roșii proaspete. Dar, de multe ori, din dorința de a avea un preparat pe o cât mai lungă perioadă de timp, multe greșesc la prepararea lui și adaugă un ingredient care strică toată compoziția. Vorbim despre zahăr, care odată adăugat la bulion, rezultatul nu va mai fi cel așteptat. Bulionul va face rapid floare și nu va mai fi bun pentru iarnă.
Rețetă tradițională de bulion
Iată o rețetă clasică pentru a prepara bulionul:
- 10 kilograme de roșii
- 2-3 linguri sare neiodată
Mod de preparare
Spală bine roșiile sub jet de apă rece pentru a îndepărta murdăria și impuritățile. Taie roșiile în bucăți mai mici, eliminând cotoarele și orice parte deteriorată sau stricată. Dacă dorești un bulion mai fin, poți îndepărta și semințele.
Pune roșiile mărunțite într-o oală mare, la foc mediu. Amestecă din când în când, și fierbe-le până când roșiile se înmoaie și își lasă sucul (aproximativ 30-40 de minute).
După ce roșiile s-au înmuiat bine, folosește o sită fină, un blender de mână sau o mașină de pasat pentru a separa pulpa de coji și semințe. Obține un suc de roșii fin și omogen.
Toarnă sucul obținut înapoi în oală și adaugă sarea. Fierbe sucul la foc mic, amestecând frecvent pentru a evita lipirea, până când bulionul scade și devine mai dens. Acest proces poate dura între 1-2 ore, în funcție de consistența dorită.
În timpul fierberii, pregătește borcanele: spală-le bine și sterilizează-le în cuptor sau prin fierbere. Toarnă bulionul fierbinte în borcane sterilizate, lăsând aproximativ 1-2 cm liber până la buza borcanului. Închide borcanele ermetic cu capace sterilizate.
Lasă borcanele să se răcească la temperatura camerei, acoperite cu pături sau prosoape groase, pentru a se răci treptat. Depozitează bulionul într-un loc răcoros, întunecat și uscat, cum ar fi o cămară sau pivniță.
Sursa foto: Jamila