Achizitia unei case se face, as acum spune si sloganul, o data-n viata. Din acest motiv, la cumparare trebuie luate in calcul o sumedenie de aspecte care nu tin doar de arhitectura si de modul in care locuinta este structurata. De la finisaje, locatie, pana la distanta pana la serviciu sau cea mai apropiata gradinita/scoala, toate sunt elemente care tebuie puse pe hartie si apoi cap la cap pentru o decizie finala. Iata mai jos ce sa verifici cand cumperi o casa pentru o achizitie pe termen lung si facuta cu toata increderea.
In primul rand, locatia casei este foarte importanta. Este probabil primul lucru pe care il evaluam din punct de vedere vizual atunci cand examinam o casa. Pe langa o ocheada aruncata peste gard la vecini, trebuie sa apreciati locatia casei si in raport cu locul unde munciti si cea mai apropiata gradinita sau scoala. O buna parte din pret se reflecta, de asemenea, si in cartierul in care este amplasata casa.
Pentru ca am mentionat pretul, aprecierea justei valori a unei case se face printr-o evaluare in care intra mai multe coordonate: locatie, structura, dimensiune, finisaje, suprafata terenului. Puteti avea o imagine de ansamblu verificand pe Internet alte case scoase la vanzare in acelasi cartier, documentandu-va pe forumuri sau, in ultima instanta, cerand parerea unui specialist. Expertii imobiliari spun inca ca, in general, pretul cerut initial de vanzator poate scadea cu 5-10 la suta daca stiti bine preturile de pe piata locala si daca aveti si cateva abilitati de negociator. Regula de baza este insa sa nu va grabiti!
Pe langa pretul in sine al casei, faceti o evaluare a costurilor pe care le veti suporta dupa achizitie. Ne referim aici la gradul de finisare al casei si ce investitii vor trebui facute ulterior, costurile de intretinere, renovare, impozitul pe proprietate, de asigurare a locuintei etc. Verificati cat de bine izolata termic este aceasta casa pentru ca facturile la intretinere vor fi strans legate de acest aspect.
Bineinteles, urmeaza si evaluarea fizica a casei respective care include foarte multe componente: cum sunt amplasate camerele si cat de spatioase sunt, pozitia in raport cu punctele cardinale astfel incat sa va bucurati de avantajul luminii naturale, calitatea finisajelor, prezenta mucegaiului si a igrasiei pe pereti, calitatea instalatiilor in baie si bucatarie, verificati linia acoperisului pentru a depista eventuale nereguli. Toate acestea va pot oferi o imagine de ansamblu privind calitatea executiei, dar si a costurilor pe care le veti avea dupa achizitie.
Surse: Realestate.com.au, Houzz.com, Burcash.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: