Cercetarile pentru dezvoltarea unui vaccin romanesc, la Timisoara, au de suferit din cauza lipsei banilor. Asta spune doctorul Virgil Paunescu, directorul institutului OncoGen.
OncoGen si Institutul Cantacuzino fac progrese in ceea ce priveste vaccinul romanesc impotriva COVID-19, insa nu au suficiente fonduri pentru a accelera cercetarile. “Este nevoie de bani. Am mai spus ca este nevoie de 2 milioane de euro pentru a depasi faza I de teste si de 5 milioane de euro pentru a depasi si faza a II-a a testarilor”, afirma Virgil Paunescu.
Prin urmare, este exclusa inceperea productiei vaccinului romanesc impotriva coronavirusului anul acesta. „In ianuarie si februarie am fost intr-o pozitie foarte buna, printre primele colective care au publicat o tehnologie pentru producerea unui vaccin impotriva COVID-19, dar lipsa de fonduri ne-a tinut in loc. Daca ar fi existat finantarea necesara, am fi fost in stadiul III al studiilor clinice”, sustine directorul OncoGen.
O tehnologie diferita
Virgil Paunescu explica si de ce cercetatorii romani nu renunta la ideea de a produce un vaccin contra COVID-19. „Daca am fi folosit o tehnologie traditionala cum este cea din Rusia, sau din Anglia sau din America, tehnologie aflata acum pe primul loc in aceasta cursa, atunci nu am mai fi insistat cu vaccinul pentru ca ei sunt foarte avansati. Au sanse luni avans, dar tehnologia noastra este diferita si este mai buna, deoarece este derivata din vaccinarea in cancer si este o tehnologie noua care se bazeaza in primul rand pe imunitate celulara si secundar pe imunitate umorala (prin anticorpi)”, precizeaza Paunescu.
El vorbeste si despre mutatiile suferite de virusul SARS-CoV-2. „Daca virusul sufera mutatii, aceste mutatii nu au repercusiuni asupra tratamentului, dar sunt multe. Pe cele 120 de secventializari din Romania noi am gasit 26 de mutatii. Asta inseamna ca un sfert din probele care au fost testate au deja mutatii. S-ar putea sa gasim si finantarea necesara. Lumea, incetul cu incetul, se lamureste ca vaccinul nostru este bazat pe imunitate celulara, limfocite si memorie lunga, pe o administrare usoara acceptata de populatie. Ganditi-va cum este sa imunizezi copiii cu 3 injectii intramusculare? Sper sa avem un vaccin romanesc”, conchide directorul OncoGen.
Avantajele vaccinului romanesc
Potrivit lui Virgil Paunescu, vaccinul romanesc va avea avea trei mari avantaje cand va ajunge pe piata:
- se administreaza usor, pe cale nazala, si da protectie totala impotriva infectarii cu acest nou coronavirus si la ochi, gura si nas, chiar dupa prima administrare intranazala. Vaccinul este usor acceptat de populatie spre deosebire de altele care necesita 2-3 vaccinuri injectabile, intramuscular.
- imunitatea dezvoltata este imunitate celulara, bazata pe celule si nu pe anticorpi. Durata de viata a anticorpilor s-a vazut ca este redusa. S-ar putea sa fie mai mica de un an si populatia sa fie nevoita sa se vaccineze periodic. Imunitatea celulara, din datele existente in literatura de specialitate, este de minimum 11 ani.
- chiar daca ar avea loc o mutatie care sa afecteze eficacitatea vaccinului, tehnologia folosita este extrem de flexibila si le-ar permite cercetaorilor romani ca, ca in curs de cateva saptamani, sa adapteze foarte usor vaccinul.
Sursa: focuspress.ro
Cititi si: Bani de la stat pentru vaccinul romanesc contra COVID-19. Anunt oficial
Cititi si: Trei tari in care coronavirusul a revenit in forta