E perioada în care e necesar să îți preșătești pomii din livadă pentru sezonul rece. Aceste lucrări sunt vitale, în special pentru a proteja pomii de eventuale boli sau alți dăunători ce îți pot afecta negativ cultura ta. Află din acest articol ce trebuie să știi despre tăierile de toamnă la pomi.
Ce trebuie să știi despre tăierile de toamnă la pomi
Prima și cea mai importantă întrebare este: când încep tăierile pomilor? E foarte important să cunoști care e perioada propice pentru a începe să tai pomii din grădina ta. Cea mai bună perioadă pentru efectuarea tăierilor la pomi este chiar înainte de a da frigul. Așadar, te poți apuca de treaba spre sfârșitul lunii noiembrie, perioadă în care pomii intră în repaos vegetativ.
De asemenea, dacă ai mutat un pom în grădină sau în livadă, trebuie să îi tai din crenguțe. Acest lucru este necesar pentru că un pom mutat își va pierde o parte din rădăcini și nu va putea să hrănească întreaga coroană.
Un alt lucru important este să nu începi tăierile pomilor dacă temperatura a scăzut sub cinci grade Celsius.
La ce să fii atent când tai crengile pomilor
Elimină orice ramură a pomului care este ruptă, uscată sau care a crescut haotic. O ramură bolnavă poate prezenta riscul apariției unor boli sau a unor dăunători. Arde toate crengile afectate. De asemenea, nu uita să dezinfectezi uneltele după ce ai terminat cu un pom. În acest fel, scade riscul de a transporta o boală de la un pom la altul.
Dacă ai realizat tăieri mai mari de cinci centimetri, folosește o substanță specială care să ajute la vindecarea rănilor produse de uneltele de tăiat.
Nu doar crengile bolnave sau rupte vor trebui îndepărtate. La fel este și în cazul fructelor uscate care au rămas pe ramuri. Ele reprezintă o sursă mare de boli ale pomului, dacă nu sunt îndepărtate la timp. Iar un singur fruct bolnav poate să afecteze întreaga ta livadă.
Toate lucrările de tăiere pe care le realizezi toamna vor avea un efect numai dacă vei aplica și anumite tratamente fungicide pe perioada iernii. În aceste fel îți vei proteja pomii și îți vei asigura o cultură bogată în anul următor.
surse: cumsa.ro,