Există multe locuri din țara noastră pe care nu le cunoaștem și de care probabil nici nu am auzit înainte. La fel este și în cazul acestui sat din comuna Popești. În județul Vâlcea, înconjurat de natură și istorie, se află cel mai vechi sat din România. Satul Firijba este satul despre care istoricii consideră că există încă din perioada dacică. Satul a fost atestat abia în anul 1850 când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a menționat numele satului într-un nomenclator. Satul avea pe atunci 100 de locuitori.
Cel mai vechi sat din România
Numele satului vine de la cuvântul „firejuri”, adică fierăstraie cu care se tăia lemnul. Există o legendă a satului care spune că, în trecut, acolo obișnuiau să trăiască bărbați cu înălțimi de peste doi metri. Aceștia tăiau lemne și și-au ridicat colibele de unii singuri, izolați în mijlocul pădurii. Ulterior au început să taie mai mulți copaci și au creat o vatră a satului unde au început să construiască locuințe. Aceștia și-au făcut și grădini pe care să le lucreze.
În județul Vâlcea există 70 de biserici din lemn, toate acestea fiind făcute din lemnul tăiat din Pădurea Firijba.
În ziua de azi există 32 de case și 11 familii de oameni în vârstă, trecuți de 80 de ani. În 2016, cel mai tânăr dintre săteni avea 80 de ani.
Firijba avea în anul 1900 aproximativ 150 de locuitori, pe vremea aceea construindu-se o școală elementară și o biserică. În prezent, ambele sunt abandonate. Mulți dintre săteni se mândresc cu cei care au ieșit de pe băncile acestei școli. Unul dintre aceștia a ajuns jurnalist la Paris Match, iar un copil sărman dintr-o familie cu 7 frați a ajuns la NASA. Povestea copilului sărman ajuns la NASA rămâne încă sub semnul întrebării dacă este autentică sau e doar o poveste inventată de săteni.
Casele mici, modeste, făcute din lemn, te fac să crezi că în acest sat s-a oprit timpul în loc. Oamenii de acolo trăiesc liniștiți, ducând un trai simplu. Mai toți sătenii lucrează câmpul, sau cară lemne. Un șofer obișnuia să le aducă zilnic pâine. Dacă aveau nevoie de alte alimente aceștia merg pe jos până în sat.
Atracție turistică pentru români și străini
Datorită aspectului său pitoresc și al liniștii care îl înconjoară, Firijba a devenit de multă vreme o atracție turistică pentru românii care vor să scape puțin de neliniștea și stresul urbelor.
Totuși, românii nu sunt singurii care apreciază frumusețea acestui sat. Pe aceste plaiuri vin foarte des și turiști din străinătate, fapt care a făcut ca Firijba să aibă în ochii investitorilor un potențial mare de dezvoltare turistică. Catedra de Agroturism de la Universitatea din Viena a vizitat micul cătun, dorind să recreeze atmosfera de altă dată și să dezvolte Firijba într-un sat agroturistic.
Primarul comunei Popești a reușit în anul 2016 să aducă un proiect în valoare de 30 de miliarde de lei prin care să se construiască trasee turistice și pensiuni. Obiectivul final este transformarea satului într-un muzeu, așadar casele nu vor putea fi modificate sau demolate.