Plantele crescute in jardiniere si ghivece sunt aproape dependente de ingrasaminte pentru a se dezvolta. In gradina, un sol saracacios are si el nevoie de putin ajutor pentru a fi roditor. In conditiile in care producem cantitati enorme de deseuri menajere care iau de obicei drumul gunoiului, raspunsul pentru o gradina prospera este adesea la noi. Mai jos va prezentam cele mai bune ingrasaminte pentru flori, cu cateva sfaturi pentru a le produce voi insiva acasa.
Recicland aceste resturi menajere ajuta la reducerea volumului de gunoi care merge la gropile de la marginea oraselor sau in incineratoare. Apoi, ingrasamantul rezultat imbunatateste calitatea solului din gradina, actionand ca un pesticid natural. Mai mult, acesta insanatoseste solul ceea ce rezulta in plante mai sanatoase si recolte mai bogate. Puteti la fel de bine scapa de buruieni si, de ce nu, puteti castiga bani daca produceti ingrasamant natural pe baza de resturi menajere in volum mare.
Ce putem folosi pentru a produce un ingrasamant natural la noi acasa? Folositi, in primul rand, materia organica precum coji de fructe si legume, fructe si legume in stare de descompunere, crengi si frunze rezultate din procesul de curatare a plantelor sau arbustilor, pliculete de ceai, zat de cafea, coaja de oua zdrobita si flori. Toate acestea contin azot si dau compozitiei de ingrasamant umiditatea necesara fara de care substanta finala ar fi mult prea uscata.
Alte resturi, precum frunze uscate, hartie si carton maruntite, coceni de porumb taiati marunt, vata de bumbac necontaminata, rumegus – dau compozitiei finale carbonul necesar inmultirii microbilor care ajuta la descompunere. Este indicat sa folositi cantitati egale din cele doua tipuri de materie descrise mai sus astfel incat combinatia azot/carbon sa fie una echilibrata. Lesne de inteles ca nu putem folosi produse chimice, mancare gatita sau plastice in astfel de compozitii.
Intr-un recipient, asezati aceste materii in straturi peste un prim strat de pamant sub care se afla dopuri de pluta care sa mentina umezeala in interior. Acoperiti fiecare nou strat de resturi menajere bogate in proteine cu materie bogata in azot dupa care acoperiti din nou cu pamant. Repetati procedura pana cand umpleti recipientul, cu stratul final fiind cel de pamant. Acoperiti recipientul cu un capac si amestecati saptamanal pentru a permite aerului sa patrunda in interior si sa grabeasca descompunerea materiei. Stropiti cu apa ocazional, dar evitati sa turnati prea multa pentru ca ingrasamantul sa nu capete un miros neplacut. Intr-un climat temperat, ingrasamantul ar trebui sa isi atinga calitatile nutritive dupa cel putin trei luni. Aplicati ingrasamantul natural la baza plantelor.
Surse: Rhs.ork.uk, Ecowalkthetalk.com, Eartheasy.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: