Pentru mulți oameni, cumpărarea unei scări pentru un proiect pare aproape atât de elementară încât nici măcar nu trebuie să vă gândiți la ea. Orice pare suficient de înalt pentru a ajunge sus ar trebui să fie de ajuns, nu-i așa?
Greșit. Fie că este vorba de o scară de aluminiu cu două trepte sau de o scară extensibilă, cumpărarea uneia și utilizarea ei în siguranță necesită ceva cunoștințe. O oarecare anticipare a viitoarelor proiecte pe care le-ați putea întreprinde ajută la obținerea celei mai bune scări și a celui mai bun preț.
Atunci când alegem o scară de aluminiu, luăm în considerare cât de des o vom folosi, la ce o vom folosi și cele mai importante două criterii: cât de sus vom urca și cum este solul sau suprafața de pe care vom urca.
Îngrijite și folosite corespunzător, scările rezistă mult timp. Cumpărarea uneia potrivite pentru proiectele actuale – și poate și pentru cele viitoare – este o energie bine cheltuită; vă veți proteja împotriva risipei de bani și a riscurilor inutile cu propria siguranță.
Cele mai înalte cățărări pe care le facem de obicei sunt peste streașina unei locuințe cu două etaje, pentru orice, de la vopsit la întreținerea jgheaburilor și lucrări la acoperiș.
O scară de aluminiu extensibilă este alegerea corectă pentru cele mai multe dintre aceste tipuri de proiecte; sprijiniți una de casă întinsă până la capăt și probabil că va atinge jgheaburile, fără probleme. Cu toate acestea – și acesta este un lucru pe care sperăm să nu-l aflați din prima – nu este scara potrivită pentru a ajunge pe acoperiș.
Atunci când ieșiți din scară la urcarea pe acoperiș, șinele scării trebuie să se extindă cu 10 cm peste înălțimea la care ați urcat. Acest lucru vă permite să aveți șinele la îndemână, astfel încât să vă puteți ține de ele și să aveți o treaptă foarte aproape de marginea acoperișului în timp ce treceți de la scară la acoperiș și înapoi. La majoritatea caselor cu două etaje, acest lucru se poate face doar cu o scară de aluminiu extensibilă. Această regulă a extensiei este valabilă și în interior și pentru înălțimi mai mici, cum ar fi locuințele cu un etaj; veți avea nevoie doar de o scară mai scurtă.
Alternativ, dacă nu aveți planuri de a urca pe acoperiș, o scară de aluminiu normală vă va permite, de obicei, să ajungeți la streașina unei case cu două etaje pentru vopsire, repararea ferestrelor și alte elemente de-a lungul peretelui lateral. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca oamenii să folosească în mod greșit scările atunci când apar situații neintenționate. Dacă există o fărâmă de șansă să ajungeți pe acoperiș, sfatul nostru este să cumpărați o scară de aluminiu extensibilă. Mai bine să aveți și să nu fie nevoie decât să aveți nevoie și să nu aveți.
Puteți muta o scară de aluminiu în poziție verticală pentru a o transporta mai ușor în trei pași. Întotdeauna asigurați-vă că ați trasat în prealabil un traseu – unul care să fie liber de linii electrice și de crengi de copaci.
Pare un pic contraintuitiv, dar ni se pare cel mai ușor să transportăm o scară de aluminiu extensibilă pe verticală. O înclinăm de la sol, punând scara pe picioare. Apoi, coborâm cu o mână pentru a apuca treapta de sub șold și ridicăm cu cealaltă mână pentru a apuca treapta de deasupra capului, apoi ridicăm pentru a transporta scara. Pentru că ținem scara pe verticală, când ajungem la destinație, tot ce trebuie să facem este să punem picioarele jos și să o sprijinim de clădire.
Totuși, înainte de a pleca undeva, ne facem o hartă a traseului și planificăm în consecință. În timp ce să vă loviți de crengile copacilor este frustrant, să vă loviți de linia de alimentare cu energie electrică a casei este înspăimântător, dacă nu mortal – chiar dacă scara dvs. este din fibră de sticlă.
Există o știință simplă de poziționare a scării față de o clădire la un unghi adecvat pentru o siguranță optimă. Dacă puteți sta cu degetele de la picioare la picioarele scării și întindeți mâinile drept în afară pentru a atinge treptele cu vârful degetelor, aveți unghiul corect. Dacă nu, ajustați până când puteți face asta.