Oradea este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, atrăgând mii de turiști anual. Fie din țară sau din străinătate, toți turiștii care decid să viziteze acest oraș rămân mereu plăcut surprinși de frumusețea clădirilor. Stilurile arhitecturale, culorile și eleganța pe care le emană aceste clădiri fac din Oradea un oraș ce merită vizitat. De aceea, în acest articol îți vom prezenta câteva dintre cele mai vechi clădiri din Oradea. Cine știe, poate faci o plimbare curând și ai nevoie de un mic ghid.
Cele mai vechi clădiri din Oradea
Prima clădire, pe care cu siguranță o știi din fotografii, este Palatul Vulturul Negru. Ce face acest palat foarte popular în rândul turiștilor este felul în care acesta a fost amenajat încât să semene cu Galeriile Vittorio Emanuelle din Milano. Probabil cel mai cunoscut coridor din acest Palat este acela care are tavanul realizat din sticlă.
Palatul “Vulturul Negru” este cea mai monumentală realizare arhitectonică din Oradea şi din Transilvania în stilul constructiv secession. În jurul anului 1714, pe locul acestui palat, în trecut, era ridicat un local denumit „Hanul Vulturul” sau „Berăria orașului”. În anul 1807, acest han a fost reconstruit, extins și supraetajat. În anul 1835, clădirea a suferit o altă modificare și a deevenit un hotel important din oraș.
În anul 1903, primăria orașului a lansat un concurs de proiecte pentru reconsturirea Hotelului Vulturul. Acest concurs a fost câștigat de Marcell Komor și Dezső Jakab, doi reprezentanți importanți ai curentului secessionist maghiar.
Palatul Episcopal Greco-Catolic
Palatul Episcopiei Greco-Catolice este o altă clădire superbă din Oradea care a fost clădită pe locul sediului Episcopiei Române unite cu Roma, construită în jurul anului 1740.
Acest edificiu a suferit nenumărate modificări ale corpului inițial al clădirii, câteva incendii fiind principalul motiv pentru care acesta a avut parte de modificări. Episcoul Demetrie Radu a cerut arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. să construiască un nou sediu care să aibă un aspect mai grandios decât cel inițial
Arhitectul a folosit elemente decorative în stil eclectic, neo-bizantin și neo-romanic, astăzi oferind o imagine cât se poate de frumoasă atât la exterior cât și la interior.
Regele Ferdinand și regina Maria au poposit în această clădire în anul 1919, atunci când au vizitat orașul.
Cele mai vechi clădiri din Oradea – Palatul Primăriei
A treia clădire pe care ți-o prezentăm este Palatul Primăriei. Pe locul acestei clădiri, în trecut, exista o casă cu două camere care găzduia Episcopia Romano Catolică. După ce Episcopia și-a mutat sediul, în 1777, clădirea a găzduit Academia de Drept, Liceul arhireal, o școală elementară și apoi o fabrică de pantofi.
Începând cu anul 1860 se dorea construirea unei noi primării, în special datorită faptului că Orașul Vechi și Orașul Nou, despărțite până atunci, au fost unificate. Astfel, pe locul fostei Episcopii Romano Catolice a fost construit acest palat, locul fiind ales de inginerul șef al orașului, Busch David.
Clădirea a fost construită între anii 1902 și 1903, având o suprafață de 5.508 metrii pătrați.
Palatul Rimanóczy Kálmán-senior
Această clădire datează din anul 1905 și este o copie la o scară mai mică și mai simplificată a palatului Cá d’Oro din Veneția. Construit în stil eclectic, cu elemente gotice, această clădire a fost proiectată și construită de Kálmán Rimanóczy senior, împreună cu fiul său Kálmán Rimanóczy jr.
Acest palat a fost construit pe locul unei case vechi deținută de familia Rimanóczy.
Clădirea este construită pe trei nivele, având în total zeci de apartamente cu una sau mai multe camere. Parterul este foarte înalt, fiind conceput pentru a servi în scop comercial.
Palatul Levay
Ultima clădire istorică din Oradea pe care ți-o prezentăm este Palatul Levay. Amplasat în Piața Regele Ferdinand, pe malul drept al Crișului repede, această clădire a fost construită între anii 1892 și 1894 de arhitectul Hazlián János.
Clădirea are forma literei L și, din punct de vedere arhitectural, reprezintă trecerea de la stilul clasic spre cel eclectic.