Avantajele si dezavantajele locuirii la casa si respectiv la apartament sunt binecunoscute iar decizia tine de stilul de viata si preferintele fiecaruia, dar nu in ultimul rand si de buget. Daca intre pretul unui apartament si cel al unei case nu este neaparat o diferenta notabila, cheltuielile presupuse de fiecare dintre cele doua variante de locuire pot fi de multe ori hotaratoare.
Exista posibilitati de cumpara un mic teren in afara orasului si a ridica o casa cu costuri similare sau chiar mai mici fata de pretul unui apartament cu acelasi numar de camere si de a dispune in schimb de o suprafata de cele mai multe ori dubla, precum si de o mica gradina, insa trebuie avute in vedere si cheltuielile pe termen lung. Iata o comparatie privind cele mai importante cheltuieli la casa vs cheltuieli la apartament.
Utilitatile
Consumul de apa si de curent sunt similare la casa si la apartament, insa la incalzire se constata o diferenta semnificativa, data in principal de suprafata construita mai mare si de prezenta mai multor pereti exteriori la casa.
Spre exemplu, la un apartament cu centrala proprie aflat intr-un bloc termoizolat si care are trei camere si o suprafata de 64 de metri patrati, factura la gaze este de 150 – 200 de lei pe luna iarna. La o casa incalzita tot cu centrala pe gaz, construita din placi OSB, cu termoizolatie din vata minerala si polistiren la exterior, ce are trei camere, dar o suprafata construita de 150 metri patrati, factura la gaze este de 350 – 400 de lei in lunile de iarna.
Pe de alta parte, in timpul verii, o casa bine termoizolata, inconjurata de spatiu verde, intr-o zona mai putin construita si circulata, va necesita intr-o masura mult mai mica sau deloc folosirea aerului conditionat, care incarca semnificativ factura de curent la apartament.
In plus, la casa optiunile pentru asigurarea utilitatilor sunt mult mai diverse. De la forarea unui put si utilizarea apei din panza freatica cu ajutorul unui hidrofor sau al unei pompe, la folosirea unei pompe de caldura pentru incalzirea si racirea casei fara consum de combustibil, si pana la independenta energetica ce poate fi obtinuta cu panouri fotovoltaice, toate sunt posibilitati pe care nu le aveti la apartament de a va reduce semnificativ consumul si costurile, insa cu niste investitii pe masura. Este de studiat in ce masura merita aceste investitii, fara a neglija subventiile de mediu care se acorda pentru solutiile ecologice de incalzire sau alimentare cu curent electric.
Cheltuieli la casa vs cheltuieli la apartament. Intretinerea
Intretinerea unei case presupune mult mai multe elemente si costuri decat cea a unui apartament. La bloc cheltuielile pentru orice lucrari la exterior se impart la toti proprietarii, rezultand un cost mult mai mic pentru refacerea hidroizolatiei de pe acoperis, zugraveala exterioara si orice fel de reparatii.
La casa, toate lucrarile de intretinere cu cheltuielile aferente sunt in sarcina proprietarului. Si pe langa cele legate de intretinerea constructiei, mai exista cheltuieli pentru imprejmuire, repararea, refacerea sau vopsitul regulat al gardului si intretinerea curtii, care este pe de alta parte un bun in plus de care se bucura proprietarii unei case.
Cheltuieli la casa vs cheltuieli la apartament. Transportul
Cheltuielile cu transportul sunt la randul lor semnificativ mai mari pentru proprietarii unei case in afara orasului, unde reteaua de transport in comun nu este asa de bine pusa la punct, fiind necesara o masina sau chiar doua, pentru a ajunge la serviciu, la scoala cu copilul, la cumparaturi si in toate zonele de interes.
Sunt asadar mai multe drumuri de facut cu masina si pe distante mai mari, ceea ce creste cheltuielile pentru carburant, dar si pentru intretinerea masinii. Ocazional se vor impune si deplasarile cu taxiul, cu cheltuieli de asemenea mai mari.
Singurul element de confort din punctul de vedere al transportului pentru proprietarii unei case in afara orasului este existenta locului de parcare in fata casei sau intr-un garaj fara vreun cost suplimentar si fara bataie de cap.
Cheltuieli la casa vs cheltuieli la apartament. Concluzii
In concluzie, a locui la casa, ceea ce echivaleaza de cele mai multe ori cu a locui la periferie sau in afara orasului, presupune niste cheltuieli in plus. Acestea se justifica pentru cei care au o mai mare nevoie de intimitate si liniste sau de mai mult spatiu, imposibil de satisfacut intr-un apartament obisnuit la bloc.
Daca insa nevoile principale sunt de a avea asigurat un anumit grad de confort fara a depune efort, de rapiditate in deplasare sau de a avea punctele de interes ale orasului usor accesibile, atunci un apartament intr-un cartier cat mai dezvoltat va fi cel mai potrivit.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: