Suntem in post si pentru aceia dintre voi care sunt obisnuiti sa manance zilnic carne sau oua, poate fi destul de dificil, cu atat mai mult daca nu cunoasteti prea multe retete care sa nu contina ingrediente de origine animala. Dupa ce am vazut cum se prepara maioneza de post, revenim cu un nou preparat: chiftelute de post. Am pregatit mai jos 3 retete usoare, ideale pentru vegani sau pentru cei care tin post.
Chiftelute de post. Chiftelute cu naut
Incepem cu cea mai populara reteta de chiftelute de post (vegane) si anume chiftelele din naut, cunoscute sub numele de falafel. Acestea sunt foarte des intalnite in tarile arabe, fiind chiar considerate un preparat national in Egipt, Palestina si Israel, de exemplu.
Ingrediente:
- 240 grame de naut din conserva
- o mana de patrunjel tocat
- o ceapa medie
- doi catei de usturoi
- o lingurita de sare
- o jumatate de lingurita de turmeric macinat
- un sfert de lingurita de boia iute de ardei
- o lingura de apa
- patru linguri de faina de naut cernuta (doua linguri necernuta)
- ulei pentru prajit
Reteta:
- Tocam patrunjelul, ceapa si usturoiul si le punem impreuna cu nautul si restul condimentelor in robotul de bucatarie/ blender. Adaugam o lingura de apa si apoi mixam.
- Odata ce am obtinut o pasta, scoatem compozitia intr-un castron, adaugam faina de naut pana se leaga mai bine si formam bile de marimea unei nuci pe care fie le lasam asa, fie le aplatizam, pentru a se praji mai repede.
- Le punem in tigaia cu ulei incins si le prajim pe ambele parti pana sunt gata. Daca doriti o varianta mai sanatoasa, puteti sa le coaceti in cuptor, pe o tava pe care ati pus in prealabil hartie de copt.
Chiftelute de post. Chiftelute cu ciuperci si quinoa
Ingrediente:
- 500 grame de ciuperci Champignon
- 50 de grame de quinoa
- o ceapa
- doua linguri de ulei
- patru linguri cu varf de faina de naut
- o lingurita de sare (sau dupa gust)
- un sfert de lingurita de piper macinat
- un sfert de lingurita de ghimbir macinat
- un sfert de lingurita de boia iute de ardei
– pentru fiert quinoa
- 300 ml apa
- o lingurita de otet
- un sfert de lingurita de sare
- ulei pentru prajit
Reteta:
- Cu o seara inainte, spalam quinoa in mai mult ape (pentru ca aceasta are saponine si in caz contrar va fi amara) si apoi o punem la inmuiat in 100 ml apa rece in care adaugam o lingurita de otet (pentru a anihila antinutrientii).
- A doua zi, scurgem quinoa de apa in care a stat peste noapte, o clatim si apoi adaugam 200 ml de apa rece, sarea si o lasam sa fiarba un sfert de ora.
- Intre timp pregatim ciupercile. Le spalam (curatam), le stergem de apa si apoi le taiem felii.
- Punem sa se caleasca ceapa tocata marunt, un minut, dupa care adaugam o canita mica cu apa, cat sa o cuprinda si o lasam la fiert cinci minute.
- Adaugam feliile de ciuperci, adaugam o lingurita de sare si lasam sa se gateasca pana cand scade tot lichidul din tigaie.
- Cand sunt gata, le scoatem din tigaie si le lasam la racit dupa care, cu ajutorul unui mini tocator sau robot de bucatarie le tocam bine.
- Punem intr-un castron ciupercile tocate, adaugam quinoa, condimentele si apoi faina de naut cat sa obtinem un aluat care sa poata fi modelabil, sa nu fie prea moale.
- Formam diin acest aluat, cu ajutorul mainilor, mici bile cat o nuca de mari si apoi le aplatizam, dupa care le prajim pe ambele parti.
Chiftelute de post. Chiftelute cu vinete
Ingrediente:
- 450 de grame de vinete coapte si scurse foarte bine de zeama
- 100 grame de faina de naut
- trei catei de usturoi
- o lingurita de sare
- un sfert de lingurita de turmeric
- un sfert de lingurita de ghimbir
- un varf de cutit de piper
- o legatura de patrunjel verde
- ulei pentru prajit
Reteta:
- Vinetele coapte si scurse foarte bine de zeama le tocam usor si apoi adaugam peste ele faina de naut, apoi tocam usturoiul si patrunjelul, adaugam restul ingredientelor si amestecam.
- Modelam compozitia pana obtinem forma dorita si le prajim pe rand, pe ambele parti, pana sunt gata.
Retetele si imaginile au fost preluate de pe site-ul lecturisiarome.ro, pe care va recomandam sa il accesati, pentru a descoperi mai multe retete.
Foto: lecturisiarome.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: