Chiar dacă în ultimii ani iernile nu au mai fost atât de dificile, centralele termice tot au fost puse în funcțiune în lunile friguroase. Deoarece ele sunt puse să funcționeze întreaga iarnă fără întrerupere, e firesc să mai apară și anumite defecțiuni.
Am făcut și noi un inventar al celor mai frecvente defectiuni ale centralelor termice și posibilele cauze ale lor. În orice caz, ideal este să consultați manualul centralei termice pe care o dețineți și să apelați doar la specialiști pentru intervenții mai complicate.
Nu pornește centrală
Centrala termică poate uneori să nu mai pornească din multiple cauze. Nu vă alarmați și nu vă îngrijorați ci luați la rând posibilele cauze logice. În primul rând să vă asigurați că este conectată la priză și că nu sunt probleme la rețeaua de gaz sau de apă.
Fără aceste trei surse o centrală termică nu poate să pornească, însă dacă le-ați verificat și sunt în regulă, puteți deconectat de la electricitate centrala timp de un minut și să încercați din nou pornirea sa, ulterior.
Scurgere de apă
Dacă găsiți urme pe gresie sau pe faianța bucătărie sau în zona în care e instalată centrala, cercetați în amănunt problema. Nu e normal să existe scurgeri de apă și e o situație foarte neplăcută iar pe lângă lichidul scurs ar putea crește și consumul de gaze.
Posibile cauze pot fi o garnitură defectă sau probleme la pompă de presiune ori instalarea greșită a țevilor.
Centrala se oprește frecvent
Cel puțin inițial, această problemă nu ar trebui să fie una majoră. E foarte posibil ca presiunea apei să fi scăzuți și să aibă nevoie de reglaj pentru a fi între 1 și 2 Bari.
Alte cauze ar mai putea fi defecțiunile la termostat sau blocajele de pe sistemul de circulație a apei.
Nu se aprinde flacăra
O altă defecțiune des întâlnită este aceea că centrala nu e alimentată în mod corespunzător cu energie electrică, apă sau gaz ori presiunea nu e în parametri normali.
Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, e cazul să apelezi la un specialist. De obicei atunci când centrală are o problemă, ea îți semnalează acest lucru printr-un cod de eroare pe care îl poți identifica în manualul de utilizare.
Nu se încălzește apa
O altă situație neplăcută și care poate semnala o problemă ceva mai gravă este faptul că apa nu se încălzește la nivelul la care ar trebui. Verifică mai întâi dacă ai setat corect temperatura la care trebuie să vină apa caldă și dacă totul este în regulă e cazul să suni un specialist.
Pentru centralele model ceva mai vechi acest lucru se mai poate întâmpla și pentru că aparatul nu are capacitatea necesară de a încălzi apa care vine foarte rece pe conducte, când afară e ger. O soluție ar fi să lași apa să vină cu o presiune ceva mai mică.