
Sa ridici o casa poate parea un proces anevoios si indelungat in care multi cu greu se incumeta sa se implice. De la obtinerea autorizatiilor necesare pana la constructia in sine, procesul va solicita nervii si rabdarea, chiar daca satisfactia de la final este una de neegalat. Constructia difera in complexitate de la caz la caz, dar, in general, etapele principale sunt aceleasi, indiferent de marimea casei si a materialelor folosite. Pentru o imagine de ansamblu, am sintetizat constructia unei case din lemn, pas cu pas, punctand fazele importante ale acestui proces.
Pornim de la premisa ca ati ales locul deja, aveti proiectul gata si odata cu el si autorizatia de constructie. Ganditi-va si la eventuale cai de acces catre locul respectiv, atat in timpul constructiei, cand veti transporta materialele, cat si ulterior, cand va veti muta in casa. Trecand la primul pas al procesului de constructie, trebuie sa stiti ca fundatia unei case din lemn nu difera cu nimic de cea a unei fundatii clasice. In functie de dimensiunea casei si de teren, fundatiile pot diferi ca structura si design, de la turnarea unui cofraj pe mai multi piloni metalici insurubati in sol sau fundatii clasice cu cu grinzi de fundatie armate. Odata cu turnarea fundatiei se introduc si tevile pentru instalatiile de apa, gaz si curent.
Montajul structurii de lemn poate incepe la cateva zile dupa turnarea fundatiei, in conditiile unor temperaturi de peste 10 grade. In general, in prezent, casele din lemn sunt construite din panouri prefabricate, de la pereti pana la acoperis. Asta in cazul in care nu ridicati o casa traditionala din busteni de lemn sau daca nu optati pentru pereti tip sandwich in in care elementele din lemn sunt montate bucata cu bucata. Primul pas este montarea dusumelei pe fundatie pe un strat hidroizolator.
Urmeaza apoi asamblarea peretilor, care pot fi din grinda ecarisata sau, cum spuneam, in stil clasic, pereti tip sandwich. Indiferent de optiune, peretii sunt tratati pentru ingnifugare si insectofungicizare si, la final, acoperiti cu placi cu proprietati hidrofuge. Izolarea termica poate fi facuta cu vata minerala peste care se aplica o folie anticondens si rigips ignifug in camere si antiumezeala in baie si bucatarie.
Urmatorul pas este montarea acoperisului ce poate fi un acoperis izolat, cu doua straturi cu izolatie intre ele, pentru mentinerea unor temperaturi ideale in interior indiferent de sezon. Se poate opta apoi pentru invelitoare tip tigla metalica sau sindrila bituminoasa. Odata cu acoperisul se monteaza si sitemele de drenaj, jgheaburi si burlane. La final, va ocupati de finisajele exterioare si de instalatiile interioare.
Surse: Mob.com.ro, Verkauf.ro, Casaneo.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: