Pandemiile au lovit in valuri, de-a lungul istoriei, si oamenii de stiinta spun ca nici cea de coronavirus nu va face exceptie. Spre finalul anului, este foarte posibil sa avem o noua crestere a numarului de imbolnaviri la nivel global, avertizeaza acestia. Si Romania se pregateste pentru o iarna cu probleme.
In istorie a ramas de trista amintire anul 430 i.Hr., cand ciuma a lovit Atena. A facut-o apoi si in 429 i.Hr, 427 i.Hr si 426 i.Hr, luand vieti si provocand multa suferinta in toti acesti ani. La fel s-a intamplat si cu „Moartea Neagra”, pandemia din secolul al XIV-lea și cu variola din secolul al XVIII-lea.
De asemenea, asa-numita „gripa spaniola” a afectat Europa in vara anului 1918 pentru ca, mai apoi, sa reapara la finalul acelui an si inca o data in 1919, reaminteste Euronews. Interesant este ca al doilea val, din toamna si iarna lui 1918, a fost cel mai periculos si a ucis cei mai multi oameni.
Pericolul din sezonul rece
Pe fondul renuntarii la restrictiile de deplasare, tot mai multi oameni isi vor relua activitatile obisnuite. Purtarea mastilor de protectie, nerenuntarea la distantarea sociala, igiena si incalzirea vremii vor limita numarul infectarilor in urmatoarea perioada.
Insa este posibil sa apare probleme mari spre toamna, cand vremea se va raci si lumea va incepe sa minimalizeze pericolul COVID-19. Trebuie sa fim constienti ca al doilea val de coronavirus poate lovi oricand. Oamenii de stiinta vorbesc chiar de un „cocktail ucigas” in iarna: reaparitia COVID-19 in sezonul imbolnavirilor de gripa.
Riscurile sunt mari pentru ca nu exista inca, in nicio parte a lumii, asa-numita „imunitate de turma”. In plus, nu exista, deocamdata, un tratament cu o eficienta dovedita contra COVID-19 si nici vaccin impotriva noului tip de coronavirus.
Starea de urgenta se prelungeste
In Romania, Guvernul a decis prelungirea starii de urgenta pentru 30 de zile, incepand cu data de 15 septembrie. Si pentru ca pe 27 septembrie sunt alegeri locale, s-au adoptat si masuri valabile pe timpul campaniei electorale si in ziua votului.
„Subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfasura nu numai mitinguri electorale, dar si demonstratii (…) in limita de 100 de persoane maxim si respectand masurile stabilite de igiena. Iar la sectiile de vot s-a adaugat, pe langa masurile de port masca si distantare, si obligativitatea alegatorilor la intrare in sectia de vot si la iesirea din sectia de vot de a dezinfecta mainile”, a declarat secretarul de stat in MAI Raed Arafat.
Al doilea val de coronavirus va lovi Romania, cel mai probabil, spre finalul anului, estimeaza Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizatia Mondial a Sanatatii (OMS).
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa