Suntem pe ultima suta de metri cu pregatirile, iar maine gospodinele din tara intreaga pregatesc cozonacii. Asadar, in timp util, venim in ajutorul lor cu o noua reteta de cozonac. Dupa ce am vazut AICI 3 retete pentru faimosul cozonac de Craciun: cozonac traditional, cozonac neframantat si cozonac Ronsenkranz, revenim cu o noua reteta de cozonac. De data aceasta, reteta vine din partea faimosului bucatar Catalin Scarlatescu.
Daca si tu esti curios sa afli cum pregateste cozonacul unul dintre cei mai apreciati bucatari de la noi din tara, citeste in randurile ce umreaza reteta de cozonac a lui chef Catalin Scarlatescu. Acest desert este foarte apreciat, iar pe cat este de bun, pe atat este de usor de preparat. Daca este pentru prima data cand faci un cozonac reteta de mai jos este ideala. Iar daca ai deja experienta in ceea ce priveste prepararea cozonacilor, aceasta reteta te va inspira sa incluzi cateva ingrediente speciale, care adauga un plus de savoare, fara sa modifice gustul autentic romanesc.
Cozonac pentru Craciun. Reteta de cozonac a lui chef Catalin Scarlatescu
INGREDIENTE
- 1 kg faina
- 250 gr zahar
- 450 ml lapte
- 5 oua
- 60 gr drojdie
- 300 gr unt belgian
- 500 gr nuca
- 200 gr rahat
- 150 gr ciocolata belgiana
- 30 gr portocala confiata
- 30 gr coaja de lamaie.
Amesteca drojdia cu 100 ml de lapte si trei linguri de faina si lasa compozitia sa creasca pana isi dubleaza volumul. Apoi, fierbe laptele impreuna cu zaharul si amesteca pana cel din urma se dizolva. In alt bol, freaca galbenusurile cu sare. Pune faina intr-un vas si toarna pe rand (amestecand bine) galbenusurile, laptele impreuna cu zaharul topit, untul si portocala confiata. Framanta pana obtii un aluat omogen, consistent si elastic si apoi lasa compozitia la dospit aproximativ o ora.
Ia o bucata de aluat, intinde-o bine si pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si apoi ruleaza. Rulada obtinuta se sectioneaza in doua pe lungimea sa si cele doua parti obtinute se impletesc si se ung cu ou. Pune cozonacul intr-o forma tapetata in prealabil cu unt si faina si lasa-l sa dospeasca aproximativ doua ore. Cand aluatul a crescut, baga tava la cuptor (intre 45 de minute si o ora), la 160 grade Celsius.
Foto: dulcesicevainplus.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: