Cultivarea rosiilor cherry nu este deloc dificila si va poate aduce multe satisfactii. Bogatia de armome si culori va va convinge ca ati facut alegerea potrivita. Va puteti apuca de treaba chiar de luna aceasta.
Cultivarea rosiilor cherry se face in ghivece sau direct pe sol, in gradini si solarii. Fructele acestei varietati de tomate au dimensiuni reduse (sub 2,5 cm), forma rotunda si alungita. Pot fi rosii, galbene sau negre, in functie de hibrizii plantati.
Rosiile cherry se remarca prin gustul dulce si prin rezistenta la transport, depozitare si daunatori.
Cultivarea rosiilor cherry. Semintele pentru rasad
Semanarea semintelor se face cu aproape doua luni inainte de infiintareea culturii. Se pun in tavite alveolate, ghivece sau ladite, in spatii cu temperaturi de aproximativ 20 de grade Celsius.
Adancimea de semanare este de 0,5 cm, dupa care se acopera totul cu 0,5 mm de substrat si se uda. Dupa circa 60 de zile, rasadurile sunt gata de plantare.
Plantarea se face la o distanta de 35 cm intre intre plante si 70 cm intre randuri. Pentru culturile de rosii cherry, horticultorii cu experienta recomanda un sistem de irigare prin picurare.
Solul pentru ghiveci
Daca optati pentru cultivarea rosiilor cherry in ghivece trebuie sa aveti mare grija la sol. O alegere inspirata este o combinatie de parti egale de compost si pamant organic de flori. Eficienta se va dovedi si combinatia de compost si muschi de turba ori perlita.
Practic, este importantsa retineti ca solul din gradina nu este bun pentru cultivarea rosiilor cherry in ghivece. Risca sa se compacteze si poate contine si bacterii nocive, spun specialistii. Potrivit acestora, cele mai potrivite sunt ghivecele de 10, 20 si 40 de litri.
Fertilizarea rosiilor cherry
Rosiile cherry din ghivece ar trebui sa primeasca aproximativ jumatate din cantitatea de ingrasamant pe care o aplici tomatelor din gradina, si de doua ori mai frecvent. De exemplu, daca folosesti fertilizant lichid, dilueaza-l in apa si aplica-l de doua ori pe luna.
Lipsa de calciu se previne prin fertilizarea optima la sol cu azotat de calciu si prin fertilizare cu ingrasaminte foliare pe baza de calciu. Toamna se poate face si fertilizare cu gunoi de grajd.
Nu uitati ca fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate fara clor, cu cateva zile inainte de plantarea rasadurilor. Ingrasamintele e incorporeaza in sol, la o adancime de 10-12 cm.
In cazul rosiilor cherry din ghiveci, acestea se uda si de doua ori pe zi cand afara sunt temperaturi caniculare. Solul trebui mentinut umed, dar nu imbibat cu apa. Umiditatea ridicata se poate mentine prin aplicarea unui strat de paie, frunze, resturi vegetale si rumeguș.
Surse: horticultorul.ro, gradina.acasa.ro