Afacerile in agricultura se incep de regula pe cel putin un hectar, chiar si cu plante mai rare, foarte cerute si bine vandute. Dar exista optiuni si pentru foarte micii agricultori la inceput de drum, cei care au jumatate de hectar de teren (5.000 mp) sau chiar mai putin. Va prezentam 5 culturi profitabile pe terenuri mici la care va puteti orienta daca aveti putin pamant si sunteti dispusi sa investiti in el.
Lavanda
Culturi profitabile pe terenuri mici. Trandafiri
Nicoleta Florea si sotul sau, din judetul Brasov, au folosit 2.000 de metri patrati de teren dintr-o livada pentru a planta trandafiri. Au cumparat butasi (soiuri bulgaresti, dar si romanesti) cu gandul sa vanda petale, dar mai apoi si-au dat seama ca ar fi mult mai bine daca ar produce de unii singuri dulceata, sirop si otet de petale de trandafir.
De pe cei 2.000 mp plantati cu trandafiri se obtin circa 10.000 borcane de 200 grame cu dulceata pe care o vand cu 10 lei borcanul, circa 5.000 de sticle la 250 de grame de sirop (vand cu 12 lei bucata) si 3.000 de sticle de 200 ml de otet la 8 lei fiecare. 60% din productie merge intr-un supermarket cu care sotii au contract, iar restul – la targurile de produse traditionale ori ecologice.
Culturi profitabile pe terenuri mici. Ardei iuti
Ardeii foarte iuti reprezinta o cultura ce poate fi valorificata pe o suprafata de cateva sute de metri patrati. Important este sa gasiti seminte de ardei foarte picanti, preferabil varietati cunoscute gurmanzilor. Vorbim mai ales de soiurile Habanero, Jalapeno sau Cayenne, pentru care semintele se vand la bucata pe internet – 10 seminte pot sa coste și 8-10 euro, așa ca investitia initiala se poate ridica si la 1.000 de euro.
In rest, pentru a va asigura ca veti avea profit, este bine sa va ganditi la o minima procesare – deshidratare, macar, precum și la parteneriate cu restaurante sau magazine care pot prelua o parte din productie.
Culturi profitabile pe terenuri mici. Galbenele
Galbenelele sunt o optiune buna pentru o investitie pe 1.000-2.000 de metri patrati, așa cum a facut și Eugen Olar, un mic fermier din Mureș. La 1.500 de mp, intr-o zi, el aduna 80-100 de kilograme de galbenele, iar culesul trebuie facut trei zile pe saptamana pe perioada infloririi. La un calcul simplu, aceasta cantitate culeasa pe zi ii aduce producatorului un venit frumos, întrucat, spune el, obtine dupa uscare cel putin 30 de kilograme pe zi, la un pret de export de 10 euro, ajunge la 300 de euro ca venit pe ziua de cules. Pe piata interna, catre firmele de ceaiuri si suplimente, kilogramul de galbenele uscate se comercializeaza cu 16 lei.
Culturi profitabile pe terenuri mici. Salcie energetica
Floraresele le folosesc pentru a crea aranjamente florale, altii pentru a impleti cosuri. Salcia poate aduce fermierului circa 40.000 de euro, la o suprafata cultivata de jumatate de hectar. Salcia energetica este o specie arbustiva ce creste sub forma de tufa, ai carei lujeri ating o inaltime de cca 4 m, in conditii de recoltare anuala. Are o crestere rapida (de pana la 3-3,5 cm/zi in perioada de crestere activa) si o mare putere de regenerare, putand produce, incepand cu anul II – III de la plantare, în medie 30 tone de biomasa anual/hectar.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: