Viata a doi tineri din Craiova s-a schimbat radical in bine dupa ce, acum mai bine de 6 ani, au decis sa plece din oras si sa se mute in Tara Hategului. Au cumparat un teren in satul Ohaba-Sibisel, si-au construit o casa si au pus la punct o mica afacere in turism.
Cei doi povestesc cat de entuziasmati au fost cand au descoperit zona in care locuiesc acum. „Cand am intrat noi pe vale si am vazut cum se vede Retezatul, gardurile de piatra, moara de apa, valtoarea pe marginea drumului…am zis ca asta este, aici trebuie sa ne gasim ceva. Si am gasit! Un teren de 2 ha la marginea satului ne astepta. Noi entuziasmati ca l-am gasit, am vorbit cu proprietarii, la primarie, cu toata lumea si totul era perfect, parca prea perfect sa fie adevarat. L-am cumparat cu aproape toti banii luati pe apartamentul din Craiova”, isi amintesc Cristi Cretescu si Maria Tanasescu.
Mai intai si-au cumparat o rulota, in care au stat cam un an, pana si-au facut casa pe care o puteti vedea mai jos. „Vecinii ne vad ca pe niste ciudati. Nu prea inteleg ei de ce n-avem televizor si de ce facem casele astea din lut si nu folosim materiale de constructii ca toti oamenii. Dar in rest ne intelegem bine”, spune Maria.
Si tot ea continua: „Mai e o familie de ciobani cu care ne înțelegem bine, ei ne dau de toate, carne, brânză, lapte. După ce ne-am mutat, am avut foarte mult de muncă aici. Trebuia să curățăm terenul de mărăcini și la sfârșitul zilei eram rupți de oboseală. Seara mergeam la ei și, când ne vedeau așa zgâriați din cap până în picioare, ne puneau la masă, ne îmbuibau cu mâncare. Aproape că ne-au adoptat”.
Cu cortul, in Ograda de pe Lunca
Impreuna cu alti doi prieteni, Cristi si Maria au pus bazele unei afaceri si vor sa atraga in zona turisti pasionati de traiul in natura. Asa a luat nastere Ograda de pe Lunca, un loc unde puteti sta cu cortul si experimenta viata la tara.
Activitatile de aici vizeaza: constructiile ecologice de toate felurile, gradina fara sapa, plante salbatice comestibile, drumetii si altele care sa va aduca mai aproape de natura. „Ne dorim sa plecati de aici cu obiceiuri si cunostinte sanatoase care sa va fie de folos in viata zilnica. Viata satului ne-a impins sa facem o gramada de lucruri noi. Am legat prietenii, am gasit un job, mergem la munte pe jos, din curte, participam la organizarea evenimentelor din zona, gradinarim, construim, planificam. Pe scurt noi comandam, noi executam in cea mai mare parte a timpului”, mai spun Maria si Cristi.
Si planurile celor doi nu se opresc aici. La Ohaba-Sibisel vor incerca sa construiasca si cateva casute naturale utilizand materiale locale, in principal ce au prin curte si ce gasesc prin sat: paie, lut, lemn si piatra.
Surse: travellerinromania.wordpress.com, totb.ro, https://mutatlatara.ro/