Doua materiale indispensabile in constructia si finisarea locuintei sunt cimentul, din care se prepara mortarul si betonul, si gips-cartonul, folosit la finisarea peretilor, dar si pentru ridicarea de pereti despartitori. Va dam mai multe detalii in cele ce urmeaza despre tipurile acestor materiale pe care le gasiti pe piata si caracteristicile lor.
Cimentul
Descoperit de romani, in urma cu doua mii de ani, cimentul este o pulbere foarte fina, care, amestecata cu apa, se intareste. Dupa intarire, isi menține rezistenta si stabilitatea, chiar si sub apa. De-a lungul timpului, reteta dupa care se fabrica cimentul a fost imbunatatita, iar, in zilele noastre, cel mai bun ciment este considerat cimentul Portland, inventat de Joseph Aspdin in anul 1824.
Peste 40 de tipuri de ciment sunt omologate in tara noastra. Acestea difera prin compozitie, dar si prin tehnologia de fabricatie. Cele mai uzuale tipuri de ciment sunt cele folosite la prepararea betonului si mortarului.
1. Cimentul Portland
Acest tip de ciment se intrebuinteaza la executarea constructiilor ce sunt expuse constant la apa si aer si, in special, pentru constuctiile ce au nevoie de o mare soliditate si rezistenta la modificarile de termperatura si la influenta agentilor atmosferici.
2. Cimentul metalurgic
Un alt tip de ciment este cimentul metalurgic, ce se fabrica in doua tipuri: ciment M 300, folosit la lucrarile de beton simplu, si ciment M 400, folosit la lucrarile de beton armat.
3. Cimentul cu trass
Acest tip de ciment se obtine prin macinarea unui amestec de clincher de ciment Portland cu o cenusa vulcanica, denumita trass. Aceasta are insusirea de a astupa porii mortarului de ciment, impiedicând patrunderea apei. Tipul acesta de ciment se foloseste la lucrarile executate in apa sau in mediu umed.
4. Cimentul cu intarire rapida
Un tip de ciment Portland este cimentul cu intarire rapida. Betoanele obtinute din acest tip de ciment sunt folosite pentru constructia cladirilor cu multe etaje.
5. Cimentul alb
Acest tip de ciment se fabrica din argile albe si are, desigur, culoare alba. Se intrebuinteaza la executarea lucrarilor de mozaic, imitatii de piatra si diferite placaje.
Gips-cartonul
Produsul consta intr-o placa de gips bagata intre doua placi de carton are o utilizare larga, la finisarea si izolarea locuintelor, in renovari, pentru ca da un aspect de nou, precum si in constructia de pereti despartitori pentru o mai buna delimitare a spatiului. Placile de gips-carton se monteaza usor, cu ajutorul unor profile metalice.
Placile de rigips sunt de 5 feluri, de 4 grosimi si de 3 dimensiuni. Cele 5 feluri si culorile lor sunt:
placi normale (de culoare gri deschis)
placi cu protectie la foc (de culoare rosie) – ofera o protectie la foc de aproximativ 30 de minute, fiind adevarat ca unii producatori spun ca placile lor protejeaza impotriva focului timp de 4 ore.
placi cu protectie la umiditate (de culoare verde-dechis) – adesea folosite in bai, bucatarii (comerciale sau rezidentiale), sau la fereastra acolo unde exista riscul ca apa de ploaie sa se prelinga pe perete
placi pentru izolare acustica (de culoare albastru-deschis) – daca sunt instalate corect, cu vata minerala serpuita, pot izola complet fonic o camera
placi impermeabile (uneori de culoare portocalie) – mai rar folosite si intr-o cantitate mult mai mica, in special la constructia caselor de lemn la portiunea de perete de la cabina de dus, direct sau ca substrat la gresie.
Surse: constructiicaselarosu.ro, finisareacasei.ro, constructosu.pablog.ro
Sursa foto: constructosu.pablog.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: