În urmă cu puțină vreme v-am prezentat cum se face compostul în casă. Astăzi îți vom prezenta un mod relaxant prin care poți să îl folosești. Îți vom arăta cum amenajezi o grădină pe balcon și ce trebuie să iei în considerare înainte să începi grădinăritul.
Să ai propriile fructe și legume crescute și îngrijite de tine poate fi o pasiune extrem de relaxantă. Trendul grădinăritului a redevenit popular în special în perioada pandemie, atunci când am fost nevoiți să ne derulăm activitatea în propria casă. Chiar dacă o grădină amenajată pe un balcon are limitările sale în funcție de diferiți factori, se pot crește anumite flori, legume sau fructe. În acest fel puteți atât să vă înfrumusețați balconul și să îl transformați chiar într-un loc de relaxare.
De asemenea, puteți și să economisiți bani. Veți avea fructe și legume proaspete la dispoziție. Nu veți mai fi nevoiți să mergeți la piață sau la aprozar pentru a le cumpăra.
Ce trebuie să știi înainte de a pune bazele unei grădini pe balcon
Este bine să iei în considerar mai mulți factori înainte de a începe să îți creezi grădina de pe balcon. Trebuie luat în primul rând în considerare felul în care balconul e construit: dacă are geamuri sau nu.
Mai apoi trebuie luată în considerare durata luminii solare de-a lungul unei zile, clima din zona în care locuiți, temperatura și umiditatea. În funcție de acești factori veți putea știi ce fel de plante veți putea crește.
Spațiul este un alt factor care trebuie luat în considerare. În funcție de spațiul de care dispuneți pe balcon, puteți fie să creșteți doar plante mai micuțe, fie puteți crește mai multe tipuri de plante, chiar și câteva mai mari.
Cum amenajezi o grădină pe balcon
După ce ați verificat toți factorii de care depinde buna dezvoltare a plantelor din grădina de pe balcon, este timpul să vă apucați de amenajat. Unii designeri de interior sugerează să pictați pereții balconului în alb sau o nuanță mai deschisă de verde pentru a putea crea un aer relaxant pe balcon.
În cazul în care dispuneți de un balcon generos în ceea ce privește spațiul, puteți să folosiți jardiniere în care să plantați plantele pe care le doriți. Lădițele din lemn sau ghivecele mari pot fi o investiție bună deoarece acestea vă permit să creșteți mai multe plante. Acestea pot fi așezate pe jos, iar jardinierele pot fi așezate pe balustrada balconului. În acest fel veți putea să economisiți și mai mult spațiu pe balcon.
Tot în cazul unui balcon spațios, puteți să vă personalizați și mai mult balconul. Îl puteți transforma într-un loc de recreere. Câteva scaune, perne și o măsuță de cafea poate să transforme balconul într-o oază de liniște.
Totuși, dacă spațiul nu vă permite să folosiți ghivece mari, puteți improviza diferite sisteme de cârlige. Cu ajutorul acestora veți putea pune pe perete ghivecele mai mici. Rafturile pot fi o altă opțiune pentru așezarea ghivecelor mici.
În cazul în care sunteți iubitori ai plantelor suculente, puteți să vă folosiți de diferite rame foto vechi din lemn. În acestea puteți așeza plantele și le puteți uda cu ușurință cu ajutorul unui pulverizator.
Cum amenajezi o grădină pe balcon – ce poți planta
În funcție de cantitatea și durata luminii pe timpul zilei puteți crește diferite plante. Un balcon care e luminat de soare într-o mare măsură va putea deveni o grădină mică pentru legume. Legumele au nevoie de cât mai mult soare pentru a se putea dezvolta sănătos.
Puteți planta roșii, usturoi, salată, ardei gras, morcovi și leguminoase. Puteți, de asemenea, să creșteți și plante aromatice precum rozmarin, cimbru, busuioc sau mărar. Având aceste ierburi aromatice proaspete la îndemână, mâncărurile dumneavoastră vor avea o savoare aparte.