Vechiul grajd a devenit neincapator pentru efectivul de vaci pe care il aveti si, in plus, nu este astfel conceput incat sa sa va asigure confortul necesar pentru a va ocupa cat mai bine de animale. Se impune modificarea sa sau construirea unui nou adapost, in mod corect, tinand cont de nevoile de hranire, igiena si odihna ale animalelor. Iata cateva principii pe care sa le respectati cand va ocupati de amenajarea unui nou grajd.
Obiectivul dumneavoastra este sa construiti un adapost nou sau sa modificati adapostul existent al vacilor, intr-un adapost modern, bine aerisit cu intretinerea dezlegata a vacilor (stabulatie libera), prevazut cu cusete individuale
de odihna si evacuarea mecanica a gunoiului.
Iata mai jos un plan de grajd proiectat dupa aceste cerinte.
Intr-un grajd cu stabulatie libera si cusete de odihna individuale, posibilitatea de miscare are consecinte favorabile asupra sanatatii animalelor, a productiei de lapte si a fecunditatii vacilor. Mai multe lucrari legate de intretinerea animalelor se fac mecanizat, deci creste foarte mult productivitatea muncii. Este necesara o cantitate mai mica de paie (3kg/vaca/zi), iar curatenia adapostului se intretine mai usor.
Consultati oferta de aparate de spalat cu presiune, pentru a reduce cat mai mult efortul fizic necesar asigurarii curateniei.
In plus, in modelul de grajd prezentat, hranirea si adaparea animalelor trebuie sa fie la discretie si trebuie introdus obligatoriu mulsul mecanic.
Apelati cu incredere la aparate de muls vaci, pentru o calitate mai buna a laptelui.
In continuarea salii de muls se amenajeaza camera de depozitare a laptelui cu tanc de racire, dupa cum se vede in schema.
Un bun iluminat natural si mentinerea unei temperaturi optime in interiorul grajdului sunt de asemnea de avut in vedere la proiectarea adapostului.
Sursa: afroda.ro
Sursa foto: lafermasia.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: