Daca iti doresti ca gradina ta sa fie una deosebita, iti propunem astazi un arbore decorativ. Mai exact, vorbim despre plantarea platanilor.
Dupa ce am discutat AICI despre plantarea nucilor, indiferent daca vrei sa iti faci o livada sau vrei sa plantezi un nuc in gradina proprie, vorbim astazi despre platani. Desi exista mari sanse ca denumirea lor sa nu iti spuna nimic, mai mult ca sigur ii recunosti daca ii vezi. Sunt plantati pe toate bulevardele mari, iar orase precum Bucuresti, Timisoara sau Cluj sunt impanzite de plantari.
Plantarea platanilor. Caracteristici generale
Despre platan trebuie sa stii ca este un arbore inalt, cu trunchiul puternic si coronamentul larg, iar scoarta sa se exfolliaza in placi mari. Acesta este un arbore decorativ in parcuri, gradini si aliniamente, plantat solitar. Frunzele de platan sunt cazatoare si apar in luna mai. In ceea ce priveste longevitatea platanului, aceasta este de sute de ani.
Plantarea platanilor. Conditii de crestere si plantare
Daca vrei sa plantezi un platan in gradina ta este important sa stii anumite lucruri. In primul rand, platanii sunt rezistenti la ger, dar si la seceta si prefera solurile revene si profunde, bogata in humus, afanate. De asemenea, este o specie care prefera locurile insorite. In al doilea rand, plantarea acestora se face intr-o perioada de repaus vegetativ, mai exact, toamna-primavara, doar daca solul nu este inghetat, iar temperaturile depasesc 5 grade Celsius.
Plantarea platanilor. Inmultirea
Platanul se inmulteste prin seminte, care sunt semanate primavara si prin butasire. Este important sa stii si ca acesta este sensibil la fainare si la omizile paroase.
Pe aceeasi tema, intra AICI pentru a vedea gradini amenajate cu arbusti.
Foto: Emil Boc/ pagina oficiala
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: