A venit vara si cu totii cautam gustul autentic si racoritor al rosiilor sanatoase, de gradina. Este bine sa le cumparam, in general, de la micii producatori si sa ne asiguram ca nu sunt tratate cu chimicale. Cum facem asta ne spune un profesor de legumicultura din Iasi.
Pentru ca nu avem posibilitatea sa le gustam atunci cand le cumparam din supermarket sau chiar si din piata, trebuie sa fim atenti la culoarea si forma rosiilor, explica profesorul Vasile Stoleru. „Trebuie sa alegem tomate care au culoarea uniforma”, adauga el.
Profesorul ne invata cum sa recunoastem o rosie tratata cu chimicale. „Un fruct care este stimulat, este un fruct deformat, nu este uniform, are o zona pistilara alungita. Asta inseamna ca este un fruct care este tratat cu substante biostimulatoare. Daca il taiem se poate observa ca inima fructului este de culoare albicioasa, ceea ce inseamna ca a fost un fruct fortat, comparativ cu un fruct uniform, care sa aiba aceeasi culoare”, spune Vasile Stoleru.
Potrivit acestuia, tuguiul arata ca este o rosie tratata cu biostimulator. Sunt totusi si cateva soiuri omologate, care au tugui. Dar in general, toate care nu isi pastreaza forma si au una alungita, sunt tratate cu substante biostimulatoare. Iar diferenta dintre o rosie cu tuguri natural si una cu tugui in urma tratarii nu se poate stabili decat in urma analizelor, sau pe baza increderii in producator. Toate explicatiile profesorului de legumicultura le gasiti AICI.
Cum obitnem rosii sanatoase fara pesticide
Pentru a nu mai fi necesara stropirea rosiilor cu pesticide, exista o solutie foarte usor de pus in practica, folosind cel mai important element din solutiile fitosanitare – cuprul. Solutia consta in perforarea tulpinei tomatei cu un fir de cupru sau cu o moneda din acest metal. Operatiunea se poate face insa doar când planta a ajuns la adolescenta (20 – 25 cm).
Firul de cupru poate fi luat de la vechile cabluri telefonice sau din alte surse in functie de optiunile fiecarui gradinar. Se desface sarma din invelisul sau, se freaca bine cu glaspapir, ca sa fie indepartat stratul protector, dupa care este sectionat in cate bucati este nevoie.
Asadar, cu putin inainte de transplantarea rosiilor la locul definitiv (sau dupa ce au atins o inaltime de 20 – 30 cm), pregatim atatea bucatele de sarma cate plante avem. Acestea trebuie sa fie lungi de 3 – 4 cm si cam cat un ac de cusut mai gros.
Firul il trecem, transversal, prin tulpina plantei la o inaltime de cel mult 3 cm (dupa unii chiar si 5 cm) de la baza, putin mai jos de prima frunza complet formata. „Mustatile” ramase se dau in jos, spre radacina, de-a lungul tulpinii, si nu imprejurul ei. „Ranile” se refac repede de aceea aceasta metoda este recomandata in detrimentul celei cu moneda de cupru are provoaca o rana mai mare.