În ultima vreme căutăm tot mai multe produse care să fie prietenoase cu mediul, atât în ceea ce privește procesul prin care acestea ajung în magazine, cât și efectul pe care îl au asupra mediului după utilizarea acestora. Desigur, creșterea pentru produse ecologice, în special datorită crizelor de mediu care au loc la nivel mondial, i-au făcut pe mulți producători să vadă o oportunitate bună pentru afaceri. Poate te-ai gândit și tu să îți aduci aportul pe piață cu anumite produse. De aceea, îți vom arăta în acest articol cum obții certificarea ECO pentru produse.
Ce trebuie să ai în vedere înainte de a solicita o etichetă ECO pentru produsele tale
Pentru ca un produs să poată fi etichetat drept ecologic, există câțiva factori care trebuie îndepliniți. În primul rând, produsele trebuie să aibă un potențial ridicat de protejare a mediului, apoi să prezinte avantaje competitive pentru producători. Nu în utlimul rând, trebuie să aibă o cerere mare de consum .
De asemenea, comercianții pot primi o etichetă ecologică doar pentru produsele care se află sub numele propriei mărci.
Cum obții certificarea ECO pentru produse
Pentru a putea verifica validitatea caracteristicilor de mai sus, produsele vor fi evaluate după mai multe criterii. Printre aceste crtiterii se numără: calitatea aerului, a apei, protejarea solului, reducerea deșeurilor generate, dar și economisirea energiei, gestionarea resurselor naturale, protejarea stratului de ozon, etc.
Procesul obținerii unei astfel de etichete este destul de complex și se realizează în mai mulți pași. Totuși, este bine să știi ce produse intră în categoria bunurilor care pot primi eticheta verde. Mașinile de spălat rufe sau vase, precum și aparatele frigorifice intră în această categorie. Diferite tipuri de hârtie, textile, haine, saltele sau computere sunt, de asemenea, produse care pot primi eticheta eco. Desigur, soluțiile de curățare sunt, de asemenea, produse care pot primi certificarea eco.
Cum obții certificarea ECO pentru produse
În momentul în care te-ai decis ce fel de produs vrei să îl certifici cu eticheta ECO, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te duci la Ministerul Mediu pentru a solicita acordarea etichetei.
Pasul următor este vizita la un institut care are laboratoare acreditate pentru a analiza produsele pe care vrei să le certifici. Rezultatele obținute în laboratoare merg mai apoi spre Comisia Națională pentru Acrdarea Etichetei Ecologice. Ei sunt cei care vor da ultimul verdict.
Dacă vrei să pui pe piață produse agricole, procesul de certificare durează ceva mai mult. O fermă care își dorește să își vândă produsele agricole cu o etichetă eco trebuie să treacă printr-o perioadă de conversie de doi ani cel puțin.
În tot acest timp, producătorii trebuie să respecte regulile stabilite în legislația privind produsele ecologice. Produsele vor fi mereu supuse inspecțiilor pentru a fi siguri că totul este conform prevederilor legislației în vigoare.
După ce toate inspecțiile și controalele au fost realizate, dacă totul este conform regulilor, vei putea primi eticheta eco.
surse: agro-tv.ro, adevărul.ro
Dacă ti-a plăcut articolul, nu uita să ne dai un like și să îl împărtășești și prietenilor tăi: