Parchetul laminat este cel mai folosit material pentru acoperirea podelelor, fiind usor de intretinut si disponibil intr-o gama variata de dimensiuni si culori, precum si la un pret accesibil. Totodata montarea sa se face destul de simplu. Iata care sunt materialele si sculele de care ai nevoie si pasii de urmat pentru montarea parchetului laminat, potrivit myales.ro.
In primul rand, trebuie sa determini suprafata din casa pe care vei pune parchet. Acesta nu se preteaza la camere cu umiditate ridicata precum bucataria si baia sau un balcon care nu este bine izolat, pentru ca se va deterioara rapid. Dupa ce stabilesti suprafetele pe care vei monta parchet, trebuie sa iei in calcul cat de circulate sunt zonele respective din casa, pentru a determina grosimea placilor de parchet de care ai nevoie. Pe o suprafata mai intens circulata precum holul vei avea nevoie de placi mai groase decat pe una mai putin circulata, precum un dormitor.
Masoara apoi suprafata pe care aplici un anumit tip de parchet si cumpara ceva material in plus sa ai de rezerva pentru placile care se pot strica in momentul in care le tai.
Ce trebuie sa mai cumperi pe langa parchet
- Pentru montarea parchetului iti mai trebuie urmatoarele materiale:
- Placi izolante din polistiren extrudat – pe langa izolarea termica, ele asigura si amortizarea pasilor;
- Folie PE;
- Silicon – recomandat ca pasta sa fie de culoarea parchetului;
- Plinta si suruburi de prindere;
- Sapa autonivelanta (click aici pentru a vedea produsele recomandate) – daca suprafata prezinta denivelari.
Ce unelte vei folosi
Pregateste urmatoarele instrumente inainte sa te apuci de treaba:
- un fierastrau electric coada de soricel
- un cutter
- un creion
- banda adeziva
- o ruleta
- pistol pentru silicon
- bormasina sau un astfel de ciocan rotopercutor (in functie de materialul peretilor).
De cand cumperi parchetul pana il montezi, placile trebuie depozitate la temperatura camerei, pe orizontala, pentru a nu se deforma sau deteriora.
Montarea parchetului
Inainte de-a trece la montajul propriu-zis al parchetului, asigura-te ca suprafata este curata si dreapta. Aspira pentru a indeparta eventualele impuritati si aplica un strat de sapa autonivelanta. Aceasta se prepara intr-o galeata de mari dimensiuni conform instructiunilor de pe ambalaj si se distribuie pe intreaga suprafata a podelei. Se sparg bulele de aer din sapa folosind un trafalet special si se lasa la uscat 48 de ore sau mai mult, in functie de grosimea stratului. Inainte sa montezi parchetul, asigura-te ca sapa este uscata in totalitate.
Apoi se pune pe podea folia PE pentru a proteja parchetul de umezeala. Daca pentru acoperirea suprafetei trebuie sa folosesti mai multe bucati de folie PE, la imbinari acestea trebuie sa fie asezate una peste alta si lipite apoi cu banda adeziva.
Peste folie se pozitioneaza placile izolante. Daca ultima placa dintr-un rand nu incape in intregime, ea se taie folosind cutter-ul si se asaza pe urmatorul rand de la capat. Spre deosebire de folia PE, placile izolante nu trebuie sa se suprapuna in locurile in care se intersecteaza, ci trebuie sa fie asezate una langa alta. Asemeni foliei PE, placile se lipesc intre ele cu banda adeziva. In zonele cu tevi, placile se decupeaza cu cutter-ul dupa modelul tevilor.
Masoara lungimea randului pe care doresti sa pui parchetul si lungimea unei placi. Daca nu iti incap perfect placile de parchet, cea din urma va trebui taiata cu fierastraul. Intre parchet si perete trebuie sa lasi un spatiu de aproximativ 2 centimetri.
Placile de parchet au sistem de imbinare click atat pe partea lunga, cat si pe cea scurta. Astfel, placile de pe primul rand se imbina in partile scurte. Se pozitioneaza capatul placii pe care o montezi la lipit de placa deja montata. Se ridica apoi la un unghi de 45° pentru a o fixa in cealalta placa. Dupa ce ai imbinat toate placile de pe primul rand, imbina-le la fel si pe cele de pe randul al doilea. Ulterior, imbina cele doua randuri de parchet intre ele prin sistemul de imbinare click.
Cand placile de parchet intalnesc tevi sau alte obiecte fixe din camera, cum sunt usile, parchetul trebuie decupat folosind fierastraul. Masoara dimensiunile obiectului fix cu ruleta si marcheaza pe placa de parchet locul in care trebuie sa tai.
Plinta este ultima piesa ce trebuie montata. Masoara dimensiunea camerei si taie plinta folosind fierastraul daca este cazul. Prinde-o in perete folosind holts-suruburi. Daca ai pereti de beton, foloseste ciocanul rotopercutor pentru a da gaurile, iar daca ai peretii din caramida – bormasina. Unele plinte sunt prevazute cu o sina prin care se pot trece cablurile. Scoate sina si prinde plinta de perete, apoi monteaza sina la loc.
In final, se umplu spatiile goale, precum cele de langa tevi, cu silicon de-o culoare asemanatoare cu cea a parchetului.
Sursa foto: myales.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: