Renovarea unui apartament pare o corvoada la inceput si parca in fiecare zi mai adaugi pe lista un lucru de facut. Insa lucrurile nu sunt atat de complicate pe cat par la prima vedere, iar daca respectati cativa pasi simpli, procesul se simplifica semnificativ. Astfel, in randurile de mai jos, va prezentam un ghid pas cu pas care sa va ajute sa va renovati casa intr-un timp cat mai scurt.
Cum renovezi un apartament, pas cu pas – ghid practic la indemana oricui
Fara indoiala, lucrurile ies mult mai bine atunci cand organizarea este minutioasa. Asadar, daca ati hotarat sa va renovati casa, este important sa treceti pe hartie fiecare pas si sa executati lucrarile conform unui plan bine structurat, astfel incat rezultatul sa fie pe masura asteptarilor.
Mai jos am pregatit un scurt ghid, care sa va indrume pas cu pas:
Bugetul
Fara indoiala, renovarea unei locuinte incepe cu stabilirea bugetului. Pentru inceput, treceti pe hartie toate lucrarile necesare, precum si costurile aproximative ale acestora. Apoi, daca aveti un cont de economii si banii nu sunt o problema, puteti incepe renovarea, urmand pasii pe care ii vor enumera in cele ce umreaza. Daca lucrarile depasesc cu mult bugetul, puteti apela oricand la diferite metode de finantare, care sa va permita sa duceti lucrarile la bun sfarsit. Spre exemplu, puteti opta pentru un credit nevoi personale care sa acopere costul total sau partial al lucrarilor.
Inlocuirea instalatiilor si decopertarea suprafetelor
Odata stabilit bugetul, puteti sa incepeti lucrarile de renovare. In ceea ce priveste procesul de renovare, acesta se desfasoara din interior spre exterior, iar primul pas este acela de a inlocui instalatiile electrice si sanitare. Dupa ce ati facut reparatiile necesare, trebuie sa treceti la decopertarea suprafetelor si sa inlaturati zugraveala veche si faianta/gresia/parchetul.
Inlocuirea geamurilor si a usilor
Urmatorul pas este sa inlocuiti ferestrele si usile. Oferta este variata, insa noi va recomandam sa alegeti produse de calitate, chiar daca acest lucru implica automat costuri in plus. Tineti cont de faptul ca geamurile si usile reprezinta o investitie pe termen lung, cu impact direct asupra nivelului de confort (izolare termica si fonica).
Nivelarea peretilor si a plafoanelor
Dupa ce ati nivelat suprafetele din jurul noilor usi si ferestre, puteti da primul strat de glet, pentru nivelarea peretilor si a plafoanelor, urmand apoi sa reveniti cu al doilea, pentru finisarea acestora. Pentru a nu intampina probleme legate de deteriorarea peretilor in timp, trebuie ca ambele straturi de glet sa se usuce foarte bine. Inainte de a aplica vopseaua lavabila trebuie sa amorsati suprafetele in cauza. Amorsa se aplica pentru intarirea gletului, pentru inchiderea porilor si pentru o fixare mai buna a vopselii lavabile. Se aplica apoi prima mana de vopsea lavabila si se fac ultimele reparatii, daca este cazul. La final, a doua mana de lavabila va desavarsi aspectul cromatic pe care l-ati ales.
Ultimele detalii
Ultimul pas este sa montati prizele, intrerupatoarele si parchetul. Este important sa mentionam ca in baie si bucatarie, procesul se desfasoara cu totul diferit. Astfel, in aceste incaperi, montarea instalatiilor se face dupa placarea peretilor si a pardoselii cu gresie si faianta.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: