Dacă ai alimente pe care nu le poți păstra decât prin congelare e clar că ai nevoie de o ladă frigorifică. Sunt o mulțime de motive pentru care ai putea fi în situația asta. De exemplu, ai o mică fermă pentru familie și trebuie să conservi alimente pentru iarnă sau stai într-o zonă cu ierni aspre, iar magazinele sunt îndepărtate. Iar lista poate continua.
În acest articol îți prezentăm câteva aspecte esențiale la care să fii atent atunci când alegi o ladă frigorifică. În primul rând trebuie să identifici spațiul în care pui lada frigorifică.
Evident, ca și în cazul oricăror altor electrocasnice, trebuie să fie un loc curat și fără prea multă umezeală. Dacă spațiul nu e neapărat o problemă, pasul următor ar fi să evaluezi cam cât de multe alimente vrei să conservi pentru a ști exact care să fie capacitatea lăzii frigorifice.
După ce ai stabilit și acest aspect, trebuie să te uiți și la capacitatea de congelare. Acesta este foarte importantă și reprezintă, de fapt, valoare eficienței lăzii frigorifice. Puteți alege o valoare cuprinsă între 10 kilograme și 30 de kilograme/24h.
Marii producători și-au dat denumiri tehnologiilor de congelare. Pe cele mai performante le găsiți sub nume precum „action freeze” sau „super frost”. Asta înseamnă că au sisteme de congelare rapidă.
Dacă lada frigorifică va sta într-un spațiu în care vă petreceți timpul, trebuie să luați în considerare și nivelul de zgomot. Alegeți una cât mai silențioasă pentru că zgomotul va fi din ce în ce mai deranjant.
Unul dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să fii atent este, clar, consumul de energie electrică. Potrivit regulilor aplicate la nivelul UE, în ceea ce privește eficiența energetică, clasele sunt, în ordine alfabetică, de la A până la G. A este clasa cea mai eficientă, iar cele cu G sunt cele mai puțin eficiente.
Dacă găsiți aparate notate cu A+, A++ să A+++, întâlnite mai des mai ales pe frigidere, trebuie să știți că aceste sunt vechile clase, dar care nu mai au aplicabilitate și au fost toate înglobate în clasa „A” simplu.